◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Conferință de presă a ambasadorului Federației Ruse în România

Astăzi, 11 iunie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei (sărbătorită pe 12 iunie), Excelența Sa, ambasadorul Federației Ruse în România, domnul Valery Kuzmin a susținut o conferință de presă în format online (prin aplicația Zoom).

Subiectele abordate au fost foarte numeroase, diverse și de actualitate, printre care putem să amintim: împlinirea a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (ideea principală: diferențele mari dintre viziunea Rusiei și cea a Occidentului asupra acestui eveniment, atenția mult mai mare pe care o acordă statul est-european memoriei acestui război mondial), criza coronavirusului (exemple de cum gestionează Rusia această epidemie și cifre oficiale), situația Ucrainei și a Crimeei, evoluția recentă a relațiilor ruso-române (mai ales a celor economice)/activitatea Ambasadei și mici evenimente recente (cazul Assange, cazul Sergei Skripal, încălcarea spațiului aerian, dreptul internațional etc.).

În privința relațiilor ruso-române, ambasadorul rus a scos în evidență starea destul de stabilă, stagnantă a acestora. Punctul forte al relațiilor bilaterale este cel economic. Astfel, anul trecut a avut loc un schimb comercial în valoare de 4,6 miliarde de dolari (cu 5% mai mic decât în 2018). În primul trimestru al acestui de an, schimburile au început să crească cu 0,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Pe partea culturală, conform traducerii, domnul ambasador Valery Kuzmin a menționat: „Cel mai frumos au apărut, într-adevăr, aceste schimburi cultural-artistice care au fost, în mare parte, aici, în România, organizate de antreprenori privați. Îmi pare rău să spun, dar în rest această activitate este destul de scăzută, destul de slabă. Îmi aduc aminte, în situația în care am avut o întâlnire încă în anul 2017 cu ministrul de resort român și am spus acolo că noi aveam atunci un program de schimburi culturale și științifice care în aprilie 2017 trebuia să expire. Practic, n-a fost niciun fel de reacție. Problema este că, într-adevăr, de atunci aceste schimburi, mai ales că era vorba și de schimburi la nivel de învățământ, nu au mai avut loc, într-un cuvânt.”

Raul Gabriel Gavra

leviathan.ro

Un comentariu pentru “Conferință de presă a ambasadorului Federației Ruse în România

  1. Din pacate relatiile dintre Romania si Rusia nu au fost niciodata prea stralucite, nici atunci cand erau bune, si nu ma refer la perioada stalinista/comunista.
    Daca ne uitam atent la istorie, intelegem si de ce au fost astfel. Si intelegem ca de cate ori am vrut sa cooperam, noi am iesit mereu mai prost din asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *