◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

A început procesul Panama Papers… la opt ani
de la dezvăluiri

Procesul a 27 de persoane acuzate în legătură cu scandalul de spălare a banilor numit Panama Papers a început într-o instanță penală din Panama.

Scurgerea documentelor financiare secrete din 2016 a dezvăluit modul în care unii dintre cei mai bogați oameni din lume și-au ascuns activele în companii offshore.

Printre inculpați se numără Jurgen Mossack și Ramon Fonseca Mora, care au fondat firma de avocatură Mossack Fonseca. Aceștia se confruntă cu acuzații de spălare de bani, dar spun că nici ei, firma și nici angajații acesteia nu au fost implicați în acte ilegale, potrivit BBC. În 2017, firma a declarat că a fost victima unui hacking și că informațiile scurse sunt denaturate.

Scurgerea, care a inclus o colecție de 11 milioane de documente financiare, a implicat peste o sută de politicieni, inclusiv șefi de stat și de guvern de atunci, miliardari și vedete ale sportului. De asemenea, a subliniat modul în care paradisurile fiscale precum Panama și Insulele Virgine Britanice au fost folosite de bogați și puternici pentru a-și ascunde averea și pentru a evita impozitele.

Înregistrările au fost difuzate pentru prima dată către ziarul german Suddeutsche Zeitung și au fost distribuite Consorțiului Internațional al Jurnaliştilor de Investigaţie în 2016.

Dacă vor fi găsiți vinovați, Mossack și Fonseca riscă până la 12 ani de închisoare fiecare.

Mossack a fost prezent în sala de judecată, în timp ce avocații lui Fonseca au spus că se află într-un spital din Panama.

Firma Mossack Fonseca a fost închisă în 2018. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *