◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

UNESCO sprijină jurnalismul independent din Turcia

P24, un ONG media din Turcia, beneficiază de sprijinul direct al UNESCO, prin intermediul proiectului „Consolidarea încrederii în mass-media în Europa de Sud-Est și Turcia – Faza 2”. Această cercetare, care se concentrează pe verificarea faptelor în cadrul instituțiilor media din Turcia, urmărește contracararea dezinformării prin consolidarea capacităților, transparenței și angajamentului față de standardele profesionale ale mass-media și ale jurnaliştilor. În Turcia, proiectul a sprijinit și inițiativele de verificare a faptelor în mass-media.
„Datorită sprijinului UNESCO, am efectuat cercetări pentru a obține o perspectivă mai bună asupra practicilor de verificare a faptelor din redacții, a modului în care constrângerile economice condiționează aceste practici și, în sfârșit, pentru a defini recomandări pentru a sprijini în continuare verificarea faptelor în redacții pe termen lung”, detaliază Ozgun Ozcer, coordonatorul de proiect.
Pentru această activitate, P24 a realizat interviuri aprofundate cu trei manageri de redacție, patru directori ai organizațiilor de verificare a faptelor și trei experți în media. Interviurile au analizat condițiile încrederii reciproce dintre instituțiile media și verificatorii de fapte.
În Turcia, noul studiu prezintă un set de recomandări care pot fi soluții practice valoroase bazate pe reducerea decalajului dintre organizațiile independente de verificare a faptelor și instituțiile media. Printre recomandările cercetării se numără necesitatea ca acești actori media să convină asupra unei definiții comune a „interesului public” și ca verificatorii de fapte să facă o distincție clară în metodologia lor între dezinformarea rezultată din greșeli accidentale și dezinformarea care induce publicul în mod intenționat. „O astfel de distincție ar putea, foarte probabil, să întărească încrederea în instituțiile media”, a spus Ozcer.
Împreună cu cercetarea, proiectul a sprijinit formarea de verificare a faptelor printre profesioniștii media. În octombrie și noiembrie 2021, s-au desfășurat 2 ateliere de instruire tematice pentru aproximativ 90 de profesioniști din media, axate pe jurnalismul științific, susținute de Çağır Mert Bakırcı, fondatorul și directorul celui mai popular site științific din Turcia, Evrim Ağacı, precum și pe jurnalismul climatic, organizat de Doğu Eroğlu și Özgür Gürbüz, doi reporteri de la Climate Journalism Network. În total, încă de la început, proiectul a sprijinit formarea a peste 150 de profesioniști media din Turcia.
Modulele cursului sunt disponibile pe schema de învățare online a P24 P24 Akademi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *