◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Studiu. Microplasticul, omniprezent în arterele pacienților cu boli cardiace

Într-o lume în care plasticul este literalmente în aer, un nou studiu publicat în revista New England Journal of Medicine constată că persoanele cu boli de inimă au mai mult plastic decât placă în artere. Cercetătorii din Italia au descoperit că mai mult de jumătate dintre pacienții pe care i-au examinat aveau microplastice detectabile și chiar nanoplastice amestecate cu placa din arterele înfundate.

Studiul s-a concentrat pe pacienții supuși unei intervenții chirurgicale pentru o afecțiune legată de acumularea plăcii în artere – în special în artera carotidă, care furnizează sânge creierului. Ceea ce au descoperit a fost surprinzător: aproape șase din 10 pacienți aveau aceste particule de plastic încorporate în placa din artere. Mai exact, polietilena, material din care fac sacoșele de cumpărături și ambalajele, a fost găsită în placa a 58,4% dintre pacienți. Clorura de polivinil, folosită la orice, de la țevi la discuri de vinil, a fost prezentă în 12,1% din probe.

Studiul a mers mai departe, pentru a explora implicațiile pentru sănătate. Urmărind rezultatele asupra sănătății a 257 de pacienți pe o perioadă medie de aproape 34 de luni, cercetătorii au descoperit că cei cu microplastic în placa din artere se confruntă cu un risc mult mai mare de evenimente cardiovasculare severe. „Oamenii sunt expuși la microplastice și nanoplastice prin ingestie și inhalare. Studiile pe animale indică faptul că microplasticele și nanoplasticele pot provoca efecte toxice în mai multe locuri, potențial prin inducerea stresului oxidative. Rezolvarea problemelor asociate cu materialele plastice va necesita o tranziție pe scară largă de la carbonul fosil. Drumul nu va fi ușor, dar inacțiunea nu mai este o opțiune”, scrie medicul Philip J. Landrigan, într-un editorial legat de noul studiu. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *