◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Pachetul de satelit Svoboda, lansat de RSF – presă independentă livrată gratuit pentru milioane de vorbitori de limbă rusă

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a lansat oficial Pachetul de satelit Svoboda, o inițiativă de pionierat prin intermediul căreia nouă canale TV și radio vorbitoare de limbă rusă sunt difuzate pe popularul satelit Hotbird, către teritorii inclusiv din Rusia, cele ocupate ale Ucrainei și țările baltice.

Evenimentul de lansare a pachetului de satelit Svoboda a avut loc la Bruxelles, la Parlamentul European, cu participarea Verei Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, a reprezentanților societății civile ruse și a unopr europarlamentari. Secretarul general al RSF, Christophe Deloire, și directorul de proiect Jim Phillipoff au anunțat oficial că pachetul este live și necriptat.

Numit după cuvântul rusesc care înseamnă „libertate”, pachetul Svoboda este o soluție cuprinzătoare de difuzare, concepută pentru a aduce surse de știri de încredere regiunilor și populațiilor alimentate cu dezinformare și propagandă. Pachetul este accesibil pentru 4,5 milioane de gospodării din Federația Rusă și aproximativ 800.000 din Ucraina ocupată. Toate aceste gospodării se uită în prezent la televizor din această poziție prin satelit și nu au nevoie de niciun echipament suplimentar pentru a vizualiza noile canale.

Prima ofertă a pachetului Svoboda Satellite include o gamă diversă de furnizori de conținut, cum ar fi Echo, Radio Sakharov, Current Time, Euroradio, TV8, Ost/West 24, precum și alte canale. Furnizori de conținut suplimentari vor fi adăugați în lunile următoare, împreună cu un nou canal compus, dedicat știrilor. Pachetul prin satelit va consta din circa 25 de canale independente de radio și televiziune în limba rusă. „Într-un context de micșorare a spațiului digital în Federația Rusă, pachetul satelit Svoboda este o dovadă a angajamentului nostru neclintit față de dreptul de acces la jurnalism și un efort de a consolida rezistența comunității jurnalismului rus în exil. Mass-media independentă rusă este încă citită, văzută sau auzită de 6 până la 9% din populația adultă – trebuie să creștem acoperirea. RSF este hotărâtă să ofere populațiilor vorbitoare de limbă rusă instrumentele de care au nevoie pentru a-și păstra libertatea de opinie. Demonstrăm că democrațiile pot exporta jurnalism independent, pentru a inversa logica propagandei, și permitem ca jurnalismul independent să fie exportat din țările democratice către populații aflate sub control despotic”.

Pachetul testat din 12 februarie va fi disponibil pe scară largă pentru difuzare gratuită. Canalele sunt în prezent disponibile pentru 61 de milioane de gospodării din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord „Mass-media și jurnaliștii independenți sunt în prima linie în actualul război informațional. Trebuie să folosim toate mijloacele posibile pentru a ne asigura că munca lor, că faptele și informațiile pot ajunge la oamenii vorbitori de limbă rusă. Pachetul satelit Svoboda face parte din aceste eforturi. Sprijinirea libertății presei și combaterea dezinformării sunt două fețe ale aceleiași monede; ambele sunt necesare pentru apărarea valorilor democratice”, a spus Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *