◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnaliștii din Hong Kong, sub teroarea legii siguranței naționale

Editorii le spun reporterilor să nu se atingă de poveștile „sensibile din punct de vedere politic” și să le lase „în așteptare”…  aceasta este starea jurnalismului nu doar în China continentală, ci și în Hong Kong, după ce Beijingul a adoptat o lege privind securitatea națională. „Uneori nici nu mai credem că suntem jurnalişti, ci pur și simplu o parte a mașinii de propagandă. Simțim că toate lucrurile pe care le-am învățat de la școala de jurnalism sunt irosite, pentru că nu mai sunt aplicabile. Moralul este într-adevăr scăzut”, susține un jurnalist local care a dorit săși păstreze anonimatul când a dat o declarație pentru Voice of America.

Nu demult un model de libertate a presei în Asia, mass-media din Hong Kong s-a deteriorat semnificativ de când Beijingul a promulgat legea securității naționale – autocenzura devine obișnuită, vocile de opoziție devin rare și precauția domnește în tot sectorul. Dacă înainte de adoptarea legii, în 2020, jurnaliștii puteau acoperi știrile în mare măsură după cum le dictau normele profesiei, ca într-o țară democratic, în prezent mulți se tem că va deveni și mai dificil să fii jurnalist în oraș dacă o nouă lege a securității, recent propusă, cunoscută sub numele de Articolul 23, va fi adoptată, incluzând o clauză de „apărare a interesului public”, direcționată în mod expres către jurnaliști. Articolul 23 ar adăuga drept infracțiuni trădarea, insurecția, furtul secretelor de stat și spionajul, sabotajul care pune în pericol securitatea națională și interferența externă și ar extinde sfera de aplicare și pedepsele crimelor existente.

 

Supraveghere digitală sau fizică; sau ambele

Ronson Chan, președintele Asociației Jurnaliştilor din Hong Kong – cea mai veche şi cea mai mare asociaţie a jurnaliştilor locali din oraș – și managerul multimedia pentru site-ul de știri locale Channel C, a declarat că mulți profesioniști media sunt îngrijoraţi: „De când a fost adoptată legea privind securitatea națională impusă de Beijing, jurnaliștii trebuie să ia în considerare în mod constant potențialele pericole ale depășirii liniei roșii, mai ales că guvernul nu a clarificat care este această linie. În fiecare zi, în fiecare moment, trebuie să ia în considerare, atunci când vorbesc despre guvern într-un program live, ce li se poate întâmpla”, a spus Chan, care este și managerul multimedia pentru site-ul de știri locale Channel C.

Potrivit voanews.com, până la sfârșitul anului trecut, 156 de persoane, inclusiv peste de o duzină de angajați seniori ai ziarelor, inclusiv redactori, au fost arestate pentru infracțiuni legate de legea securității. Două publicații de știri binecunoscute – Apple Daily și Stand News – s-au închis în 2021 în urma raidurilor, arestărilor și înghețării bunurilor acestora. Un altul – Citizen News – s-a închis voluntar, în numele siguranței personalului său. Pe de altă parte, unii jurnaliști au raportat că au experimentat supraveghere digitală sau fizică; sau ambele.

Un sondaj privind libertatea presei anul trecut a constatat că 65% dintre jurnaliștii din Hong Kong care au răspuns au declarat că s-au autocenzurat fie prin conținutul reportajelor, fie prin evitarea anumitor subiecte. Sondajul a mai constatat că 88% dintre respondenți susțin că sursele lor au devenit mai puțin dispuse să fie citate sau să vorbească cu reporterii despre subiecte sensibile. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *