◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Europa se umple de „deșerturi de știri”

Federația Europeană a Jurnaliștilort (EFJ) și Centrul pentru Pluralismul Media și Libertatea Media (CMPF) au dat publicității studiul „Descoperirea deșerturilor de știri în Europa. Riscuri și oportunități pentru mass-media locală și comunitară din UE”. Această cercetare detectează provocări și oportunități pentru mass-media locală și comunitară din cele 27 de state membre ale UE, analizând fenomenul „deșerților de știri” dintr-o perspectivă holistică.

O rețea de cercetători care acoperă toate cele 27 de state membre ale UE a condus investigația, utilizând metodologia dezvoltată de CMPF. Ei au evaluat riscurile pe baza a 55 de variabile care se referă la condițiile pieței media locale, siguranța și condițiile de muncă ale jurnaliștilor locali, independența editorială și incluziunea socială a posturilor locale. Studiul evidențiază, de asemenea, exemple de bune practici în sectorul media local și comunitar.

Datele adunate cu privire la locațiile mass-media locale și comunitare au fost folosite pentru a crea hărți interactive care acoperă aproximativ jumătate din UE-27. Acest lucru subliniază o lipsă considerabilă de date nu numai privind distribuția geografică a mass-media locale, ci și informațiile financiare ale acestora, veniturile și măsurătorile de audiență axate pe local în întreaga UE.

 

 Controlul politic exercitat prin deținerea directă și/sau indirectă a presei locale

Cele mai stringente probleme se referă la împletirea veniturilor în scădere cu distribuția părtinitoare a publicității de stat și a subvențiilor către mass-media locale. O altă preocupare urgentă este controlul politic exercitat prin deținerea directă și/sau indirectă a presei locale, o chestiune deosebit de răspândită în statele membre din Europa Centrală și de Sud.

Scăderea numărului de jurnalişti locali, larg răspândită în UE, provine în mare parte din tendinţa tot mai mare de centralizare a redacţiilor în principalele oraşe şi prevalenţa jurnalismului de birou. Sunt raportate condiții de muncă nesatisfăcătoare pentru jurnaliștii locali, în special pentru liber profesioniști și jurnaliștii care desfășoară activități independente, iar atacurile online împotriva acestora sunt în creștere.

Nu există instituții media proeminente care să se adreseze minorităților și grupurilor marginalizate; există o subreprezentare a grupurilor minoritare și o lipsă de programe în limbile minoritare, în special în cadrul instituțiilor mass-media locale private.

Cercetarea, care face parte din proiectul Local Media for Democracy (LM4D), derulat în colaborare cu Federația Europeană a Jurnaliștilor, Journalismfund Europe și International Media Support, a aprofundat, de asemenea, în rolul social media în zonele deșerturilor de știri, noile strategii de implicare a publicului prin buletine informative, podcasturi și jurnalism, precum și rolul rețelelor media locale și comunitare pentru schimbarea socială. Concluziile preliminare ale acestei cercetări au indicat alocarea a 42 de granturi acestor mass-media care acoperă știri în astfel de zone unde mass-media locale (aproape) au dispărut.

 

 „Fundamentul democrației este în pericol”

Raportul recomandă instituțiilor publice să ofere mai mult sprijin financiar redacțiilor și jurnaliștilor locali și comunitari și să pună în aplicare un cadru de reglementare care să permită un peisaj media local înfloritor – de exemplu, ar trebui să existe definiții clare pentru mass-media locală și comunitară, pentru a garanta sprijinul instituțional.

În plus, ar trebui garantate condiții decente de muncă pentru jurnaliștii locali. Studiul recomandă organizațiilor jurnalistice să sprijine profesioniștii media care lucrează în cele mai îndepărtate zone ale statelor membre UE, în garantarea unor condiții de muncă mai bune și sprijin în cazul unor procese. De asemenea, studiul recomandă companiilor media locale să fie mai transparente în ceea ce privește proprietatea și veniturile lor și standarde de autoreglementare pentru a preveni presiunile politice și economice asupra conținutului editorial. „Constatările sunt clare: fără sprijin financiar adecvat, un mediu de reglementare favorabil și garanții pentru jurnaliștii din zonele îndepărtate, fundamentul democrației este în pericol. Acest studiu este doar începutul și subliniază necesitatea stringentă a cercetărilor suplimentare în acest domeniu, deoarece subiectul deșerturilor de știri și provocările cu care se confruntă mass-media locală nu sunt încă bine înțelese în Europa”, punctează Pier Luigi Parcu, directorul CMPF. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *