◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.04.2024

Europa are stocuri record de gaze naturale

Europa încheie iarna cu un volum record de gaze stocate, ceea ce a împins prețurile futures înapoi la nivelurile de dinainte de criză, informează Euractiv.

Stocurile s-au ridicat la 707 terawatt-oră (TWh), ceea ce a fost cu 277 TWh (+64%) peste media sezonieră a ultimilor zece ani.

Iarna 2023/24 a fost în mare parte caracterizată de o oscilație puternică pozitivă a curentului Atlanticului de Nord, direcționând vânturi puternice de vest de peste Atlantic în nord-vestul Europei. Rezultatul a fost temperaturi și viteze ale vântului mai mari decât media, reducând cererea de încălzire și, în același timp, sporind generarea eoliană, ceea ce a dublat reducerea consumului de gaz.

În această iarnă, cererea de încălzire a fost cu 14% sub media pe termen lung la Londra și cu 25% sub medie la Frankfurt.

Din octombrie 2023, prețurile futures au scăzut constant pentru a încuraja un consum mai mare și a limita acumularea de stocuri în exces. Prețurile pentru anul următor nu sunt cu mult mai mari decât media dinaintea crizei pentru 2011-2020, de 26 de euro.

Va dura mai mult pentru ca scăderea costurilor cu ridicata să se filtreze până la prețurile cu amănuntul la gaz și electricitate, dar gospodăriile și întreprinderile mici ar trebui să înregistreze prețuri în scădere înainte de iarna 2024/25. Prețurile trebuie să scadă suficient de mult pentru o perioadă suficient de lungă pentru a elimina excesul de stoc și a face loc în sistemul de stocare pentru acumularea de stocuri în vara anului 2024. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *