◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Journalism Film Fest, în Kitchener, Canada. Despre puterea presei

Fără mass-media care să examineze, să monitorizeze și să sancționeze, nu ar exista nicio supraveghere, nici o responsabilitate, nici o modalitate de a ține în alertă politicul și corporațiile. „Încercăm să sensibilizăm oamenii cu privire la importanța jurnalismului local”, spune Mirko Petricevic, un fost reporter Record, care a recrutat foști colegi pentru a forma Ink-Stained Wretches, un grup de advocacy de voluntariat de bază dedicat creării „ unei culturi a aprecierii”.

Jurnalismul, așa cum știe orice om preocupat de starea democrației, a fost puternic afectat în ultimii ani de scăderea veniturilor din reclame, de creșterea internetului – și de „știrile false” aferente – și de criza financiară a pandemiei.

Pentru a puncta puterea jurnalismului local, grupul a lansat recent o nouă inițiativă, „The Journalism Film Festival”, drame cinematografice și documentare care ilustrează puterea presei și își propun să implice și să dezvăluie publicului că nu se poate imagina nico zi fără informare, potrivit therecord.com.

Programul festivalului a inclus „Writing With Fire”, un documenart puternic, din 2021, despre funcționarea interioară a singurului ziar independent, deținut și administrat de femei din India. Proiectat în ajunul Zilei Internaționale a Femeii, este primul film indian nominalizat la Premiul Oscar ca fiind cel mai bun lungmetraj documentar și a fost citat de The Washington Post drept „cel mai inspirat film de jurnalism”. Pe 4 aprilie este programat „Whiskey Tango Foxtrot”, o docu-dramă din 2016, în care o reporteră TV îndrăzneață (Tina Fey) devine corespondent străin în Afganistan, unde este încorporată într-o unitate marină și se ocupă de viața în tranșee. Iar pe 2 mai va rula „Toți oamenii președintelui”, docu-dramă premiată cu Oscar din 1976, film bazat pe povestea jurnaliștilor Bob Woodward și Carl Bernstein, a căror investigație în scandalul Watergate a dus la demisia unui președinte american în exercițiu și a inspirat sloganul „Ia urma banilor”. Proiectat în ajunul Zilei Mondiale a Libertății Presei, acesta va fi prezentat de Jim Poling, redactor-șef al Waterloo Region Record. „Network”, programat pentru 6 iunie, este o satiră mediatică usturătoare despre pofta „de sânge” a știrilor TV.

Toate filmele vor fi proiectate la Kitchener’s Apollo Cinema, din Ontario. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *