◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

„Elfii” lituanieni luptă simplu și eficient cu dezinformarea rusă

Amenințarea știrilor false și a dezinformării susținute de Kremlin sunt déjà la ordinea zilei. De la manipularea alegerilor din Statele Unite la răspândirea conspirațiilor anti-vaccin în timpul pandemiei și până la prezentarea războiului din Ucraina ca o „operațiune militară specială” menită să „elibereze” țara, a devenit din ce în ce mai clar doar cât de dornic este regimul Putin să răspândească fapte distorsionate, minciuni și propagandă în încercările sale de a destabiliza națiunile occidentale, de a asigura loialitatea propriilor cetățeni și de a-și promova ambițiile expansioniste. Deși există îndoieli că răsplata pentru Rusia merită cheltuiala și efortul pe care le investește în ea, etapele premergătoare invaziei Ucrainei demonstrează clar cum o campanie de dezinformare poate deschide calea către un conflict real.
În Lituania, o țară mică, de 2,8 milioane de locuitori, unde proximitatea geografică și istoria i-au făcut pe mulți să creadă că sunt următorii în vizorul lui Putin, aceste tactici sunt deosebit de răspândite. „Propaganda este doar o parte a realității noastre aici, în țările baltice. Kremlinul a încercat să influențeze spațiul nostru informațional de mult timp”, spune Viktor Denisenko, jurnalist și profesor de comunicare la Universitatea din Vilnius.
Experții afirmă că acest asalt informațional nu s-a oprit, de fapt, niciodată. Ocupată de Uniunea Sovietică timp de 50 de ani, Lituania a rămas o țintă a campaniilor rusești de dezinformare chiar și după ce și-a declarat independența, în 1990, și Războiul Rece s-a încheiat la scurt timp după aceea. „După prăbușirea Cortinei de Fier, țările occidentale pur și simplu și-au pensionat specialiștii de propagandă și și-au pus toate cunoștințele în dosare. Dar Rusia nu a făcut-o; de fapt, au consolidat sistemul, punând mai multe resurse în el și folosind noile tehnologii pentru a răspândi dezinformarea”, spune sergentul-maestru Tomas Ceponis, specialist principal în Grupul de răspuns Counter Hybrid al Ministerului Apărării lituanian.
În ziua în care Rusia a început invazia extinsă a Ucrainei, Henrikas Savickis, actor la Teatrul Național din orașul lituanian Kaunas, se pregătea pentru o nouă piesă. Prins în repetiții generale de evenimente, a reușit totuși să-și aducă o contribuție la luptă împotriva Rusiei. După ce s-a conectat la un grup privat de Facebook, aparent dedicat cățeilor din rasa Yorkshire, și-a luat arma preferată – tastatura – și a început să corecteze și să tragă semnale de alarmă referitoare minciunile pe care le-a văzut propagate.
Ceea ce a devenit cunoscut drept „Cățeii de Yorkshire” este de fapt o acoperire pentru o mare comunitate informală de cetățeni lituanieni care, în ultimii ani, au fost angajați într-o luptă continuă împotriva dezinformării rusești, care inundă în mod regulat mass-media lituaniene. Membrii grupului se numără cu miile și, deși majoritatea își păstrează identitatea secretă, printre ei se află barmani, medici, studenți, oameni de afaceri și cel puțin un membru al Parlamentului lituanian. Și, deși poartă supranumele de „elfi”, ei sunt o parte câte poate de serioasă a unei coaliții mai largi, de la diferite niveluri ale societății, care a făcut Lituania un lider în acel „celălalt” război împotriva Rusiei: războiul informațional, scrie TIME.
Lucrând singuri și întâlnindu-se doar în spațiul virtual al grupurilor Facebook, aceștia intră în acțiune ori de câte ori un membru identifică o știre falsă sau un număr de conturi false care par a fi produsul clar al fermelor de troli din Rusia. Raportând dezinformarea în masă către platformă, în cele din urmă generează suficiente plângeri pentru a o elimina de Facebook. Cu toată simplitatea ei, metodă s-a dovedit suficient de eficientă încât Ministerul Apărării al Lituaniei s-o recomande ca alternativă tinerilor dornici să se alăture luptei pentru apărarea Ucrainei, dar cărora le lipsește experiența militară necesară pentru a face acest lucru, au mărturisit doi dintre cei implicați în proiect, citați de TIME.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *