Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ajuns la București, în contextul unui scurt turneu în estul Europei, menit să transmită un semnal suplimentar de susținere a statelor de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice în fața agresiunii Rusiei, care a invadat Ucraina. Pe de altă parte, în 2022 se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.
Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton.
De la lansarea sa, Parteneriatul Strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, arată Ministerul Afacerilor Externe.
Rezultatele pozitive înregistrate în planul reformei economice şi contribuţia României la războiul împotriva terorismului au constituit elemente majore în conturarea sprijinului SUA pentru integrarea României în NATO. Nivelul ridicat al colaborării bilaterale în combaterea riscurilor neconvenţionale (trafic de droguri, de persoane, criminalitate financiară etc.) şi importanţa pe care cele două părţi o acordă acestei colaborări au determinat deschiderea, la 20 mai 2001, a Biroului FBI în capitala României.
După 11 septembrie 2001, România a acordat un sprijin semnificativ coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva terorismului, concretizat în susţinerea operaţiunilor din Afganistan şi Irak, precum şi în intensificarea colaborării bilaterale în acţiuni specifice de combatere a terorismului.
Semnarea Acordului privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României („Acordul de acces”) la 6 decembrie 2005 (intrat în vigoare la 21 iulie 2006), a reprezentat un alt moment important în evoluţia relaţiei bilaterale româno-americane. Negocierile privind cadrul juridic care reglementează amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa au demarat la 17 iunie 2010. Textul Acordului a fost finalizat, la nivelul delegaţiilor de negociatori şi experţi, cu prilejul celei de-a şaptea runde de negocieri, din 4 mai 2011, parafarea sa având loc la 6 iunie 2011. Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat de către miniștrii de Externe ai celor două țări, la data de 13 septembrie 2011 și a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.
Tot la 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.
Ca urmare a ridicării relației bilaterale la nivel de Parteneriat strategic, în 2012 a fost instituit dialogul strategic bilateral.
Anul 2020 a marcat, în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, noi modalități de consolidare a parteneriatului strategic, prin ajutorul reciproc pe care cele două state și l-au acordat, inclusiv facilitarea transportului aerian de materiale medicale în România, repatrieri de cetățeni, schimb de experiență și sprijin prin dislocarea unei echipe medicale a Ministerului Apărării Naționale în statul Alabama.
Potrivit rezultatelor unui sondaj recent, 79% din cetățenii României au o atitudine pozitivă față de SUA, cu trei sferturi dintre cei chestionați considerând că prezența trupelor americane pe teritoriul țării este foarte important.
- „Sunt mândru să fiu primul președinte american care vizitează o Românie liberă. Sunt mândru să mă aflu în Piața Universității, locul în care atât de mulți români s-au sacrificat pentru libertate!” (Bill Clinton, București, 1997)
- „Am stat alături de oamenii acestui oraș în Piața Revoluției pentru un miting care sărbătorește invitarea României de a adera la NATO. Zeci de mii de oameni au ieșit în ploaie să se bucure de această realizare și de promisiunea că, de acum înainte, nimeni nu va lua vreodată libertatea României” (George W. Bush, București, 2008)
- „În România, forțele americane au găsit un aliat NATO devotat. Niciodată nu m-am îndoit, în timp ce efortul de a intrare a țării în NATO era în desfășurare, că România va fi un partener serios și statornic, care s-a dovedit a fi din prima zi” (Joe Biden, București, 2014)