◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

6 motive de ce persoanele inteligente nu pot fi fericite

Ai observat vreodată că persoanele inteligente, cu o gândire profundă, de regulă sunt nefericiți?

Acești oameni pot avea un partener, familie și o muncă bună, dar cu toate acestea să se simtă singuri și pierduți. Ernest Hemingway a spus: ”Fericirea oamenilor inteligenți este cel mai rar lucru pe care l-am întâlnit vreodată.”

Iată 6 motive de bază de ce aceste persoane nu pot fi cu adevărat fericite:

1. Ei întotdeauna analizează totul

Oamenii cu un nivel ridicat de IQ sunt predispuși să analizeze totul ce are loc în viața lor. Acest proces de reflexie poate fi extenuant, mai ales dacă nu duce la concluzii îmbucurătoare.

Ai auzit vreodată expresia: ”Fericit este doar cel ignorant”? Acest lucru este cât se poate de adevărat: cu cât mai puțin înțelegi, cu atât ai mai puține griji.

Faptul că vezi ce se ascunde în spatele cuvintelor frumoase și înțelegi toate motivele ascunde ale oamenilor, nu te face mai fericit. Acest lucru te dezamăgește în umanitate.

2. Sunt pre exigenți față de ei însuși

O altă trăsătură a acestor oameni este faptul că ei sunt foarte severi cu ei însuși. De cele mai dese ori, persoanele inteligente se învinuiesc pentru toate nereușitele.

Ei se gândesc foarte des la situațiile când trebuiau să acționeze diferit decât au făcut-o. În astfel de momente, ei pot să își ia adio de la liniștea sufletească.

Ei experimentează un sentiment de vină, de nemulțumire față de sine și alte emoții negative care îi sabotează.

3. Au standarde mari

Oamenii inteligenți știu exact ce își doresc și nu se vor mulțumi cu mai puțin. Acest fapt semnifică că lor le este mult mai dificil să se simtă satisfăcuți de realizările lor decât celorlalți. Au așteptări prea mari de la viață ca să fie cândva fericiți.

4. Ei simt că realitatea nu le este de ajuns

Persoanele inteligente niciodată nu vor înceta să caute ceva mai mult – noi sensuri, idei, scopuri. Abundența de gânduri nu le permite să se relaxeze și să savureze ”micile lucruri în viață”.

Realitatea pentru ei este trivială, plictisitoare. Ei aspiră spre ceva fantastic, ideal, neobișnuit și cu părere de rău nu găsesc aceste lucruri în lumea reală.

Ai avut vreodată sentimentul că te afli aici din întâmplare, că aparții altei ere sau altei lumi? Cum poți să fii fericit când te simți străin în această lume?

5. Lipsa unei conexiuni valoroase și a înțelegerii din parte celorlalți

Fiecare din noi tinde spre un lucru – să fie înțeles. Cât de plăcut e să ai alături o persoană care gândește ca tine și cu care poți să vorbești despre orice, pentru că împărțiți aceleași idei.

Cu părere de rău, însă puține persoane inteligente se pot bucura de o astfel de relație. Multe din ele se simt singure și neînțelese. Se simt de parcă nimeni de pe această planetă nu ar fi în stare să vadă dincolo de aparențe.

Este demonstrat științific că pentru persoanele cu un IQ ridicat, socializarea reprezintă doar un obstacol în calea fericirii. Acest lucru nu înseamnă că persoanele inteligente nu simt necesitatea socializării, ci că au nevoie de conversații profunde, despre lucruri substanțiale, nu despre reduceri și planuri pe weekend.

6. Multe persoane cu un IQ înalt suferă de tulburări psihologice

Sunt scrise mai multe cărți care leagă tulburările psihice, ca fobia socială sau bipolaritatea, cu un coeficient ridicat al IQ-ului. Se poate spune că problemele psihologice sunt ca un ”efect secundar” al inteligenței? Știința încă nu poate răspunde la această întrebare.

Advertisement

În același timp, oamenii inteligenți sunt predispuși spre depresia existențială, care este deseori rezultatul unei gândiri excesive. Dacă te gândești la viață, la moarte și la sensul vieții, tristețea îți este garantată.

psihologiadeazi.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *