◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Spania. Probleme complicate…

Criza apei

Problema este foarte presantă din cauza cultivatorilor de căpșuni, care folosesc puțurile pentru a scoate apă, deși nu au voie (https://www.stiripesurse.ro/situatie-complicata-in-spania-un-razboi-loveste-direct-in-multi-romani-din-diaspora–criza-fara-precedent-in-europa_3062048.html, postat pe 10 septembrie 2023): în contextul acestei crize, industria căpșunilor ar putea avea de suferit din cauza Poliției Apei, iar indirect vor fi afectați și mulți români care muncesc în Spania la cules de căpșuni.              

Agenții Poliţiei Apei ştiu drumul prin labirintul de culturi de căpşuni şi drumuri de pământ din jurul Parcului Naţional Doñana, din sudul Spaniei. Urmărirea puţurilor de apă neautorizate de pe suprafaţa vastă, unde fermele legale şi ilegale sunt ca aruncate la întâmplare, este „ca găsirea acului în carul cu fân. Detectăm mai multe puţuri acum datorită imaginilor din satelit, dar fermierii continuă să le sape deoarece cultivarea fructelor de pădure este prea profitabilă”, spune un tehnician de la autoritatea de apă locală.

Agenţii au sigilat gaura de foraj cu bandă albastră, dar sute de alte puţuri ilegale continuă să dreneze Doñana în fiecare zi. Utilizarea apei ameninţă supravieţuirea păsărilor migratoare, a râsului iberic, pe cale de dispariţie şi a sutelor de alte specii, în timp ce exacerbează o criză de apă fără precedent. Lupta pentru apă în Spania este chiar o chestiune de dispută politică naţională despre care a aflat toată Europa.

 

Noua lege referitoare la animalele de companie

O nouă lege concepută pentru a pune capăt relelor tratamente şi abandonării animalelor a intrat în vigoare în Spania pe 30 septembrie 2023 (Spania îi obligă pe proprietarii de animale să încheie o asigurare de răspundere civilă (stiripesurse.ro), postat pe 30 septembrie 2023): peste 280.000 de animale de companie – câini şi pisici – au fost abandonate în Spania în 2022, potrivit Fundaţiei Affinity din Barcelona, înfiinţată de o companie specializată în acordarea de îngrijiri pentru animale cu scopul de a promova beneficiile aduse societăţii de animalele de companie. Legea îi va obliga pe proprietarii de câini să urmeze un curs despre cum să-şi îngrijească animalele şi, totodată, să deţină o asigurare de răspundere civilă penru câinii pe care îi îngrijesc.
Noua lege, aprobată în martie 2023, interzice vânzarea de câini, pisici şi dihori în magazinele dedicate animalelor de companie, interzice folosirea zgărzilor electronice sau punitive pentru câini şi face obligatorie sterilizarea pisicilor cu excepţia cazurilor în care felinele sunt vizate de un permis de reproducere. “Este un pas de o importanţă fundamentală în legislaţia din Spania”, a declarat Maria Luisa Fernandez, directoarea departamentului pentru animale de talie mică din cadrul Asociaţiei Veterinarilor Spanioli, care consideră că noua lege este una dintre cele mai ambiţioase din Europa.

Unii iubitori de animale spun că legea a fost grăbită şi există mai multe chestiuni rămase în suspensie, care trebuiau să fie rezolvate, inclusiv formularea despre eutanasie, care ar putea să îi împiedice pe veterinari şi pe stăpânii de animale să sacrifice animalele bolnave dacă există posibilitatea de îngrijire paliativă. Conform prevederilor acestei legi, veterinarii spanioli sunt obligaţi să ofere tratamente precum dializă şi montarea de stimulatoare cardiace, ca măsuri alternative în locul eutanasiei, însă nu toţi proprietarii de animale îşi permit din punct de vedere financiar astfel de intervenţii.

 

Raiul expaților

Malaga, Spania, a fost desemnat în 2023 oraşul nr. 1 pentru expaţi, pe baza răspunsurilor primite de la peste 12.000 de persoane care trăiesc în 172 de ţări sau teritorii (Care este oraşul devenit paradisul străinilor (stiripesurse.ro): Malaga este cel mai bine cotat oraş la nivel mondial pentru relaţia dintre expaţi şi localnici, unde 89% dintre expaţi spun că localnicii sunt deosebit de prietenoşi cu străinii, comparativ cu 65% dintre expaţii care spun acelaşi lucru la nivel global. Oraşul de coastă spaniel este, de asemenea, cunoscut pentru vremea bună, opţiunile de petrecere a timpului liber, locuinţele accesibile şi costul de trai uşor de gestionat. Noii veniţi spun că piaţa locală a locurilor de muncă nu este grozavă, însă îşi revendică, de asemenea, primul loc pentru susţinerea unui bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată.

În 2023, Top 5 Cele mai bune oraşe din lume pentru cei ce vor să-şi construiască o viaţă peste granițe intră: 1. Malaga – Spania; 2. Alicante – Spania; 3. Valencia – Spania

4. Ras Al Khaimah – Emiratele Arabe Unite și, 5. Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite. Publicat de comunitatea online Internations, clasamentul a analizat 49 de oraşe din întreaga lume în cinci domenii principale: a) calitatea vieţii (cum ar fi asistenţa medicală şi opţiunile de petrecere a timpului liber); b uşurinţa de a te stabili (cum ar fi uşurinţa de a-ţi face prieteni şi de a te simţi binevenit); c) munca în străinătate (inclusiv piaţa locală a locurilor de muncă şi factorii de echilibru între viaţa profesională şi cea privată); d) finanţele personale (ţinând cont de costul vieţii); indicele care evaluează aspecte precum uşurinţa de a îndeplini sarcini administrative şi de a găsi o locuinţă, un indice general „esenţial pentru expaţi”.

La coada listei se află Milano (Italia), unde expatriaţii spun că este o provocare să facă faţă birocraţiei, să deschidă un cont bancar local, să obţină o viză şi să găsească o locuinţă. O treime dintre expatriaţii din Milano spun că nu sunt mulţumiţi de viaţa lor socială (faţă de 25% care au aceeaşi părere la nivel global) şi nu se simt ca acasă (faţă de 20% la nivel global).

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *