◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Moneda unică europeană, la 25 de ani: cea mai mare schimbare de numerar din lume, 350 milioane de utilizatori zilnic, 32% din plățile globale…

În 2024, UE marchează cea de-a 25-a aniversare a monedei sale unice. Euro a fost lansată la 1 ianuarie 1999 ca monedă „invizibilă” inițial, utilizată doar în scopuri contabile și plăți electronice. Astăzi, euro este cu mult mai mult decât una dintre cele mai importante monede din lume – este, de asemenea, un element fundamental al integrării europene și o parte comună a identității europene comune.

La 1 ianuarie 1999, 11 țări UE și-au fixat cursurile de schimb, au convenit să urmeze o politică monetară unică încredințată Băncii Centrale Europene și și-au lansat noua monedă comună pe piețele financiare mondiale.

La 1 ianuarie 2002, europenii din douăsprezece țări – Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania – s-au grăbit la bănci și bancomate pentru a ține pentru prima dată monede euro în mână; era momentul în care euro a devenit moneda oficială de numerar. A fost cea mai mare schimbare de numerar din lume, marcând o piatră de hotar importantă în istoria europeană și integrarea politică și economică în UE. Peste noapte, 308 milioane de oameni au început să poarte aceiași bani în portofel, marcând o piatră de hotar importantă în istoria europeană și integrarea politică și economică în UE.

Astăzi, euro este moneda comună a 20 de țări UE. Aproximativ 350 de milioane de cetățeni ai UE o folosesc zilnic, potrivit consilium.europa.eu.

Euro este o monedă stabilă și fiabilă, care ajută la asigurarea unor finanțe publice solide și încurajează planificarea și investițiile pe termen lung. Prin eliminarea costurilor de schimb valutar și scăderea ratelor dobânzilor pentru țările UE, gospodăriile și întreprinderile, euro sprijină, de asemenea, obiectivul pieței unice a UE, de la afaceri până la cumpărături, muncă, studii sau pensie în străinătate.

Euro este și a doua cea mai importantă monedă din lume, după dolarul american.

Aproximativ 60 de țări și teritorii și-au fixat, direct sau indirect, moneda în euro și reprezintă aproape 32% din plățile globale.

Extinderea zonei euro este un proces în curs de desfășurare și este posibil ca mai multe țări UE să adopte în viitor moneda unică. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *