◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.02.2024

Expoziția de artă fotografică HIPIC

Pentru a marca Ziua Artei Fotografice din România, miercuri, 10 ianuarie 2024, orele 18:00, în saloanele Jockey Club Român, str Episcopiei nr 9, București, a fost vernisată expoziția de artă fotografică HIPIC, prima manifestare de acest gen din țară, dedicată exclusiv sportului hipic.

În România anului 1957, un viceprim-ministru responsabil cu agricultura a dat ordin ca aproape toți caii din România să fie uciși, pe motiv că ar consuma hrana vacilor. Au fost omorâți astfel circa 800.000 de cai și au fost desființat hergheliile de la Mangalia, Făgăraș – lipițani vestiți și căutați de marile castele din vest, dar și hergheliile din Bonțida ori Rușeți. Rememorez că unii dintre stăpânii individuali de cai nu au dorit să predea acest scump animal nici la colectivizarea agriculturii din țara noastră.

Nu doresc să analizez întraga scurgere a timpului de până la revenirea spre normalitate, dar totuși rememorez imagini, filme ori cărți care au reușit să ne facă să nu-l uităm pe el cel care face parte din categoria prietenilor noștri. Trebuie să readuc aminte cartea lui Neagu Radulescu „Napoleon fugea repede”, care ne-a păstrat proaspăt parfumul turfului bucureștean. Probabil tot rândurile scriitorului și caricaturistului de renume, au făcut tineretul studios al perioadei de după cel de al doilea razboi mondial(în special cei care erau cazați în 6 Martie, Grozăvești și 303 – ei cel puțin locuiau în fostele grajduri regale!) să frecventeze parcul Hipodromului din Cotroceni și să-i schimbe numele în…pupidrom.

Mai recent, chiar înainte de Crăciun, copii bucureșteni au fost încurajați să devină “Prieteni cu poneii”. Timp de o săptămână, din 16 si până în 23 Decembrie 2023, copiii s-au putut întâlni cu poneii de la Potcoava, Cross Country Farm în parcurile și locurile de joacă din Sectorul 1. A fost un proiect în scop educativ și recreativ inițiat și sustinut de Primaria Sectorului 1, având ca punct central interacțiunea copiilor cu poneii.

Sensibilizat de cele trecute în revistă invitația de a participa la o inedită expoziție fotografică m-a câștigat total. Am apreciat, o data în plus, inițiativa comună a Asociației Artiștilor Fotografi din România și a Jockey Club Român. Salonul Național de Artă Fotografică HIPIC 2023 se desfășoară sub Patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România și a fost realizat în parteneriat cu Jockey Club Român. Expoziția rămâne deschisă pe toată durata lunii ianuarie.

Pe simeze sunt expuse 30 de fotografii color realizate de importanți fotografi români care au surprins în lucrările lor calul în diverse ipostaze. Au ținut să fie prezenți cu lucrările lor la acest eveniment cultural și fotografi din Italia, Belgia și Bosnia&Herzegovina.

Acest demers artistic a avut parte de un vernisaj de excepție, un public divers – iubitor al calului și fotografiei – de foarte bună calitate, onorand cu prezența sa. Apreiez importanța acestui început, aparent timid care, după cum spunea Domnul Eugen Negrea președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, ne face să rezonăm cu acest nobil animal: “Avem o potcoavă, ne mai trebuie trei și calul”.

Paradoxal, dar perfect explicabil, pe meleagurile noastre sportul hipic nu mai este foarte popular și nici prea mult mediatizat. Puținii iubitori ai curselor de cai se bucură, cu inima larg deschisă, de eleganța calului la trap sau de arcuirea bine strunită a celui avântat în plin galop. În țara asta frumoasă creștem cai pur sânge, dar avem și cai sălbatici. Avem herghelii întinse în toate zările țării, specialiști în sănătatea nobilelor animale, avem chiar și un hipodrom cochet la Ploiești. Toate aceste minuni trebuie arătate lumii întregi, prin cuvinte bine alese. Dar, o putem face mult mai bine prin fotografie. http://www.aafro.ro/evenimente/invitaie-la-echitaie/

Juriul salonului HIPIC 2023 a fost format din dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, dr. Ilie Georgescu, ilustru medic veterinar a cărui carieră a fost dedicată exclusiv creșterii și ameliorării raselor de cai pur sânge și Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România.

În cadrul vernisajului au fost înmânate mențiuni și medalii AAFR autorilor celor mai bune fotografii, iar artistul fotograf care a realizat cea mai valoroasă fotografie din punct de vedere tehnic și artistic a fost recompensat cu Marele trofeu Jockey Club Român.

 

Puiu Nistoreanu

UZPR – Filiala București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *