◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Argeș: Ziua Culturii Naționale. Costumul popular de Muscel,
la Centrul Cultural Pitești

Ziua Culturii Naționale este marcata în județul Argeș prin manifestări diverse în aproape toate cele 102 localității. 

Acestea debutează încă de joi, 11 ianuarie,  când la Centrul Cultural din Pitești va avea loc un eveniment artistic, o dezbatere și o expoziție de costume populare din Muscel  sub genericul „Povestea costumului popular”. 

 În cadrul acestuia, Mariana Claudia Filipescu”, o interpretă de folclor și romanțe din Stâlpeni, îl are invitat pe Ionuț Fintoiu, un tanăr de 34 de ani, colecționar de costume populare din comuna Rucăr, județul Argeș.

Evenimentul are loc de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții și va fi presărat cu recitaluri de poezie din creația eminesciană, romanțe și melodii pe versurile poetului nepereche, ne-a transmis Constantin Pașol. 

Ionuţ Fintoiu este absolvent al Facultatătii de Teologie – Specializarea Teologie şi Asistenţă Socială și este pasionat de mic de arta populară, de tradiții și obiceiurile românești.

 Are o colecție importantă de costume, toate autentice, cu o vechime de peste 100 de ani. „Cel mai vechi este din anul 1900, chiar din comuna mea natală, Rucăr.

Acesta, (care face anul acesta 124 de ani), este un costum femeiesc, de doliu, complet negru”, a precizat colecționarul. În viitor, Ionuț Fintoiu mai are multe proiecte. Inclusiv în plan muzical. (Este interpret de muzică populară, iar în anii studenției a făcut parte din Grupul folcloric „Zavaidoc” din Pitești).

Cel mai mult e pasionat însă de achiziționarea altor piese sau/ și costume vechi, de patrimoniu, in integralitate, sau măcar câte o piesă (daca va găsi),  mergând până la o vechime de 150 de ani și chiar mai mult. „Dar, nu se prea mai găsesc”, spune acesta.

 Costumele sale sunt preponderent din zona Muscelului, (Muscelul de Nord) de la Dragoslavele,  Rucăr și Dâmbovicioara, la interferența Țării Românești cu Transilvania. 

În prezent Ionuț Fintoiu pregătește prima sa expoziție internațională a anului 2024. Este vorba de o expoziție de costume, toate de peste un secol, care va fi în luna februarie în Spania. Acolo va merge, în primul rând, cu tricolorul românesc”. (Costume în culorile albastru, galben și roșu), dar și altele, la fel de valoroase.

Următoarea expoziție internațională va fi în vară, la Bruxelles, iar apoi colecția sa va putea fi admirată în Muscel, în orașul dramaturgului Tudor Mușatescu.  

 

Constantin PAŞOL/ UZPR

jurnalist Radio România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *