◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Vremurile de criză exacerbează discursul instigator la ură

Pentru a aborda mai bine discursul instigator la ură în vremuri de criză, cadrele legale ar trebui modificate, măsurile de aplicare a legii consolidate, colaborarea dintre mass-media, instituțiile naționale pentru drepturile omului și organismele de egalitate ar trebui consolidată și sprijinirea celor vizați de discursul instigator la ură ar trebui să fie prioritizat. Acestea se numără printre recomandările-cheie oferite statelor membre ale Consiliului Europei de către Comitetul director pentru antidiscriminare, diversitate și incluziune (CDADI) în noul studiu publicat recent.

Cercetarea citată de miragenews.com analizează fenomenul discursului instigator la ură în Europa în timpul crizelor din ultimii ani, inclusiv pandemia de Covid-19 și agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, răspunsurile autorităților statului și alți actori; evidențiază deficiențele unor astfel de răspunsuri și oferă recomandări pentru abordarea acestora. Țările de interes selectate ale studiului sunt Albania, Germania, Italia, Letonia, România, Republica Slovacă și Regatul Unit.

Crizele pot intensifica discursul instigator la ură și pot fi agravate de acest discurs. Pandemia de Covid-19 însoțită de „infodemie” (cantități excesive de informații despre criza de sănătate, inclusiv informații false și înșelătoare), a înregistrat o creștere uriașă a discursurilor instigatoare la ură împotriva persoanelor și a grupurilor; antisemitismul, narațiunile pline de ură la adresa romilor, ura împotriva Ucrainei, cetățenilor ucraineni și refugiaților din Ucraina a fost propagată prin prin campanii de dezinformare.

 

Combaterea ține de întărirea coeziunii sociale

Discursul naționalist instigator la ură a declanșat și alimentează conflictul, iar circulația lui reprezintă, de asemenea, o provocare pentru sectorul media și pentru intermediarii de pe internet. În același timp, războiul de agresiune împotriva Ucrainei a avut și un impact negativ asupra comunităților care folosesc limba rusă ca limbă principală, inclusiv în afara Ucrainei și a Federației Ruse. Migranții și refugiații rămân una dintre țintele majore ale discursului instigator la ură pe tot continentul. Atacurile teroriste din diverse locuri din Europa au alimentat sentimente xenofobe.

Provocările în abordarea discursului instigator la ură în timpul crizelor sunt numeroase: diferențierea libertății de exprimare de discursul instigator la ură, acces dificil la date despre discursul instigator la ură online, resurse limitate, nevoia de educație și formare îmbunătățită, pentru a numi câteva.

S-au făcut multe demersuri pentru combaterea fenomenului – precum implementarea măsurilor legale de combatere a discursului instigator la ură, campanii coordonate online și offline de către forțele de ordine și rețelele de părți interesate, inițiative de educație și contra discurs și unele acțiuni de sprijin dintre cei vizați de discursul instigator la ură. Dar mai sunt multe de făcut, arată raportul Consiliului Europei –  trebuie recunoscut faptul că poate fi dificil să se modifice cadrele legale sau să se facă rapid schimbări substanțiale de politică sau practice în perioade de criză, subliniază autorii. Prin urmare, este esențial să se ia măsuri pentru pregătirea unor bune condiții de coeziune socială în vremuri obișnuite, pentru a asigura un nivel mai mare de rezistență la discursurile discriminatorii și pline de ură în vremuri de criză. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *