◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Indonezia. Tendințe reformatoare

Țara se află în fruntea listei celor mai puternice 15 țări islamice din lume, fiind cea mai populată țară islamică – are 273,5 milioane locuitori – și singura al cărei PIB depășește 1 trilion de dolari – PIB-ul a fost 1,2 trilioane de dolari în 2021. Este una dintre cele mai mari economii dintre piețele emergente.

Amenințarea inflației nu a cruțat Indonezia, din cauza căreia se orientează către un consum intern mai mare pentru a impulsiona creșterea în 2023. Chiar dacă țara se mândrește cu o armată puternică, ea își propune să devină o putere maritimă dominantă, cele mai mari amenințări venind din partea intruziunilor Chinei și a acordului privind submarinele nucleare încheiat între Australia, Regatul Unit și SUA.

Indonezia este cel mai mare producător mondial de ulei de palmier.

Indonezia urmează o „politică liberă și activă”, iar „Constituția sa nu permite Guvernului țării să furnizeze arme unui alt stat”, a spus la o conferință de presă președintele Indoneziei, Joko Widodo. Constituția Indoneziei prevede că statul indonezian trebuie să se abțină de la sprijinirea altor state într-un conflict și să contribuie efectiv la soluționarea politică a disputelor și conflictelor internaționale. După ce a declarat că țara sa este pregătită să trimită ajutor umanitar Ucrainei, președintele indonezian și-a exprimat și disponibilitatea de a contribui la eforturile pașnice de a pune capăt războiului dintre Kiev și Moscova.

 

Interzicerea relațiilor extraconjugale

Parlamentul Indoneziei a aprobat un nou Cod Penal, care interzice oricărei persoane din țară să întrețină relații extraconjugale și restricționează libertățile politice: sexul în afara căsătoriei va duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la un an, conform noilor legi, care vor intra în vigoare la începutul anului 2025. Schimbările vin după o creștere a conservatorismului religios în țara cu majoritate musulmană.

Criticii văd noile prevederi ca pe un „dezastru” pentru drepturile Omului și o potențială lovitură pentru turism și investiții. Mai multe grupuri de tineri, în principal, au protestat împotriva legislației în fața Parlamentului din Jakarta și este posibil ca noile legi să fie contestate în instanță. Acestea se aplică în mod egal localnicilor și străinilor care locuiesc în Indonezia sau care vizitează destinații de vacanță, precum Bali. Conform legii, cuplurile necăsătorite prinse făcând sex pot fi închise până la un an. De asemenea, le este interzis să locuiască împreună – un act pentru care Oamenii ar putea fi condamnați la închisoare până la șase luni.

Susținătorii legislației spun că au fost făcute modificări pentru a se adapta preocupărilor criticilor – pentru ca urmăririle penale să înceapă, o plângere trebuie să fie depusă de copiii, părinții sau soția cuplului acuzat; grupurile de drepturi afirmă că noile prevederi afectează în mod disproporționat femeile și minoritățile etnice.

Multe companii s-au opus, de asemenea, legislației, spunând că descurajează vizitatorii și investițiile; dar, parlamentarii au sărbătorit revizuirea legilor care datează de la dominația colonială olandeză: „Este Timpul să luăm o decizie istorică cu privire la modificarea Codului Penal și să-l lăsăm în urmă pe cel colonial pe care l-am moștenit”, a declarat ministrul Dreptului, Yasonna Laoly, în Parlament.

Noua legislație conține zeci de noi clauze care incriminează imoralitatea și blasfemia și restricționează exprimarea politică și religioasă. Directorul pentru Asia de la Human Rights Watch, Elaine Pearson, a declarat că Noul Cod Penal este „un mare regres pentru o țară care a încercat să se prezinte ca o democrație musulmană modernă”. Cercetătorul Human Rights Watch, Andreas Harsano, a spus că în Indonezia există milioane de cupluri fără certificate de căsătorie „mai ales în rândul popoarelor indigene sau musulmanilor din zonele rurale” care s-au căsătorit în anumite ceremonii religioase. De la tranziția democratică a Indoneziei, în 1998, în unele părți ale țării cu 267 de milioane de cetățeni au fost introduse legi stricte, bazate pe religie, cu privire la relațiile intime.

 

Încetarea exportului de ulei de palmier

De a 1 mai 2022, Indonezia a anunțat că încetează exportul acestui produs. În consecință, prețurile pentru uleiul de palmier au început să crească, ceea ce a afectat deja costul producerii produselor alimentare și, prin urmare, prețul plătit de cumpărătorii din întreaga lume. Uleiul de palmier este utilizat pe scară largă în industria alimentară este ieftin și are proprietăți speciale care sunt greu de reprodus cu înlocuitori. Decizia Indoneziei a fost justificată de președintele acestei țări, Joko Widodo, care dorește ca gospodăriile din țara sa să facă față penuriei de ulei de gătit din Indonezia, care a exportat masiv acest produs și să evite inflația excesivă.

Rasheed Jan Moh, directorul Asociației Rafinatorilor de Ulei Comestibil din Pakistan, spune că „nimeni nu poate compensa pierderea uleiului de palmier indonezian și toate țările vor avea de suferit”. Consecințele încetării exportului de ulei de palmier de către Indonezia au ajuns și în Africa, extinzându-se în întreaga lumii, chiar și acolo unde uleiul de palmier este mai puțin folosit la gătit de către localnici, care preferă uleiul de floarea soarelui, de rapiță, de arahide sau de măsline.

Creșterea prețurilor uleiului de palmier pe piețele angro a avut un efect negativ asupra industriei alimentare, care îl folosește masiv: costurile de producție au crescut, agravând tendința de creștere generală a prețurilor și tendința inflaționistă, care afectează oamenii simpli. Uleiul de palmier este omniprezent în mâncărurile africane, de la orezul nigerian jollof până la bananele lipicioase alloco ivoriene. Uleiul brut de palmier din Malaezia, care servește drept etalon global, a atins un record de 1.718 dolari pe tonă la începutul lunii martie 2022, aproape dublu față de prețul din martie 2021.

 

 Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *