Peste 7.000 de euo de persoană este pachetul de bani noi pentru studenți, la începerea anului universitar 2024-2025: jutorul financiar pentru studenți nu a fost niciodată atât de mare, spune ministrul Educației, Martin Polaschek (https://www.heute.at/s/ueber-7000-pro-person-neues-geld-paket-fuer-studenten-120054869, postat pe 25 august 2024): la sfârșitul lunii iulie 2024, Martin Polaschek (de la Partidul Popular, ÖVP) a anunțat că ajutorul pentru studenți va fi majorat cu aproape zece procente începând din toamna lui 2024. Motivul pentru aceasta este valorificarea anuală, care are ca scop abordarea specifică a nevoilor studenților, a explicat ministrul.
„Prin valorificare, indemnizațiile de studii, dar și alocațiile familiale, de exemplu, sunt ajustate la inflație în fiecare an. Numai în 2024, Ministerul Educației cheltuiește în plus 29 de milioane de euro pentru finanțarea studenților. În plus, există și ajustarea automată anuală a inflației la limita de venit suplimentară. Aceasta crește în fiecare an Suma pe care studenții o pot câștiga în plus față de bursele lor de studii se ridică deja la aproximativ 16.500 de euro în noul an universitar, cu 9,7% mai mult decât înainte”.
Creșterea vârstei de pensionare la 67 ani
Austria nu va mai putea în curând să-și permită să mai susțină actualul sistemul de pensii. Pentru a menține pensiile în limite accesibile, vârsta legală de pensionare ar trebui mărită treptat cu doi ani, de la 65 la 67 de ani. Potrivit președintei Comisiei pentru securitatea bătrâneții, motivele principale ale acestei schimbări sunt: creșterea masivă a prețurilor din cauza inflației și, speranța de viață, care este, de asemenea, în continuă creștere (https://www.heute.at/s/arbeiten-bis-67-pensionsvorstoss-sorgt-fuer-riesenaerger-120054668).
Acest plan se confruntă cu o rezistență masivă din partea politicienilor – iată care sunt reacțiile părților:
Ingrid Korosec, președintele Asociației Vârstnicilor a ÖVP (Partidul Popular, de centru dreapta), face apel la obiectivitate în discuția despre ridicarea vârstei de pensionare la 67 de ani: „A declanșa acum o discuție despre sistemul de pensii – în plină campanie electorală – nu este nici potrivit, nici sensibil! Nu pentru că subiectul nu ar fi important, dar acum, emoția ne stăpânește și nu ne ajută în această chestiune!”
Markus Koza, purtător de cuvânt pentru muncă și socializare al Partidului Verzilor, avertizează împotriva unei dezbateri „scurtate” asupra vârstei de pensionare, având în vedere declarațiile făcute de președinta Comisiei pentru securitatea bătrâneții: „Reducerea finanțării pensiilor pentru limită de vârstă și creșterea vârstei legale de pensionare nu sunt foarte productive”.
„Acum, oamenii în vârstă ar trebui să-și asume din nou vina pentru eșecul total al guvernului actual”, a declarat purtătorul de cuvânt al FPÖ (Partidul Libertății), Dagmar Belakowitsch, opunându-se în mod clar creșterii vârstei legale de pensionare.
Directorul general al SPÖ (Partidul Social Democrat), Klaus Seltenheim, respinge clar cererea de creștere a vârstei legale de pensionare la 67 de ani: „Nu renunțați la pensiile noastre. SPÖ arată cartonașul roșu pentru jaful pensiilor!”.
Doar Partidul NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal) solicită în mod deschis reforme de anvergură în sistemul de pensii austriac, bazat pe modelul suedez. Puteți alege liber când vă pensionați – cu cât lucrați mai mult, cu atât pensia va fi mai mare. „Cei care și-au început viața profesională devreme își pot permite mai ușor să se pensioneze mai devreme”, explică purtătorul de cuvânt de culoare roz, Gerald Loacker: „ÖVP, Verzii, SPÖ și FPÖ continuă să spună basmul că nu avem nevoie de reforme și că pensiile sunt sigure. Asta nu are nimic de-a face cu politica decentă, este iresponsabil. […] Dacă nu acționăm acum sistemul de pensii austriac va deveni nefinanţabil mai devreme decât mai târziu, iar tinerii nu vor mai primi o pensie decentă în următorii 30 sau 40 de ani”.
Planul cancelarului Karl Nehammer
Partidul Popular (ÖVP) dorește să prevină abuzul social și creșterea numărului de imigranți spriiniți de sistemul social austriac, prin adoptarea unor reguli mai stricte:
1. Timpul de așteptare să fie de cinci ani: suma integrală a prestațiilor sociale ar trebui să fie disponibilă numai după cinci ani de reședință legală în Austria. Până atunci cel în cauză are dreptul la jumătate din prestații. Pentru cei care au dreptul la azil, perioada ar trebui să înceapă numai după obținerea statutului de protecție.
2. Să existe un nivel financoar de bază: Chiar și cu jumătatea din asistența socială actuală este garantat un „stil de viață uman”.
3. Să existe un termen mai scurt pentru angajare: Oricine lucrează, face stagii sau cursuri de limbă ar trebui să primească beneficii complete mai repede.
4. Să fie acordați mai puțini bani pentru familiile numeroase: Pe măsură ce numărul copiilor crește, să fie acordați mai puțini bani pentru fiecare copil. Scopul este de a preveni cazuri precum cei 4.600 de euro primiți la Viena de o familie siriană cu șapte copii. După modelul ÖVP, suma ar trebui să fie 1.780 de euro.
5. Să fie aplicat același sistem pentru întreaga țară: cei care au dreptul la protecție subsidiară ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi de bază în toate statele federale, din componența Austriei. Dacă Viena continuă să plătească mai mult, ÖVP vrea să meargă la Curtea Constituțională.
6. O „bază de date pentru integrarea socială” să formeze baza pentru reducerea prestațiilor sociale în cazul încălcării cerințelor legale.
7. „Beneficiile în natură ar trebui să aibă prioritate față de prestațiile în numerar în cadrul asistenței sociale. Să fie garantate mai puține stimulente pentru a imigra în sistemul social”, spune Karl Nehammer.
Sistemul de beneficii sociale trebuie schimbat
O familie numeroasă siriană (tată, mamă, șapte copii) a aplicat în iulie 2024 pentru a închiria un apartament în Vienna-Landstrasse. Proprietarul apartamentului a solicitat cum este legea, dovada veniturilor lunare: în loc de două fișe de salariu, cuplul de migranți i-a trimis un anunț despre venitul minim garantat de orașul Viena. Total: un impresionant 4.600 de euro – net, lunar. Tatăl familiei nu vorbește germana și are reședința în Dubai…
Cotidianul Heute a calculat cum a apărut această sumă enormă pentru familia de nouă persoane (https://www.heute.at/s/4600-mindestsicherung-fuer-syrische-familie-in-wien-120050726): cei doi adulți primesc 809,09 euro pe lună + 51,01 euro pe lună pentru că în gospodărie locuiesc minori. Mai sunt 312,08 euro pe copil, în total 1.564 euro, cu totul 3.182.18 euro; în plus, există 995,46 euro asistență pentru închiriere, un sprijin acordat de municipalitatea Vienei pentru familiile aflate în risc de sărăcie, din rândul emigranților, care servesc pentru acoperirea nevoilor speciale din cauza poverii financiare mai mari și are scopul de a asigura un stil de viață adecvat celor care cresc copiii. În total, 4.177,64 euro net. Mai sunt 422,36 euro, care lipsesc din suma totală de 4.600 euro de la care a pornit scandalul: ei sunt alcătuiți din bonusul climatic, indemnizația de începere a școlii, ajutor în circumstanțe speciale, o scutire de taxe de rețetă și abonamentul de cultură și mobil.
Persoanelor care primesc un venit minim în Viena li se permite să fie în „vacanță” timp de maximum două săptămâni – de mai multe ori pe an, iar acest lucru nu are nici un impact asupra beneficiilor lor sociale (https://www.heute.at/s/mindestsicherung-jeden-monat-14-tage-urlaub-erlaubt-120052221). „Este incredibil că o astfel de familie primește 4.600 de euro pe lună pentru că nu face nimic”, spune președintele clubului vienez FPÖ (Partidul Libertății), Maximilian Krauss, într-un interviu pentru Heute : ”Toți ceilalți vienezi care lucrează cu sârguință, nu vin niciodată cu o astfel de sumă și trebuie să îi sprijine pe acești oameni sunt cei proști din acest oraș. Este nedrept”.
Încă o dată se confirmă că solicitanții de azil din Arabia și Africa sunt ademeniți în paradisul bunăstării sociale din Viena de către primarul SPÖ (Partidul Social-Democrat), Michael Ludwig. FPÖ cere ca doar cetățenilor austrieci să li se permită să primească securitatea minimă. Mai exact, 62 la sută dintre cei care au primit asistență socială la Viena în 2023 erau cetățeni străini, dintre care 44 la sută aveau statutul de azil și protecție subsidiară. În Viena, 74 la sută dintre sirieni au solicitat venitul minim, urmați de somalezi (71 la sută din total somalezi) și afgani (54 la sută), în timp ce proporția austriecilor care primesc asistență socială este de 4 la sută; 62 la sută + 4 la sută = 66 la sută… nu reiese din articol cine sunt ceilalți 34 la sută. Prin urmare, ”ministrul integrării Susanne Raab (Verzii) a sugerat că beneficiile sociale complete ar trebui plătite numai după cinci ani de la solicitarea lor”.
Cancelarul federal, Karl Nehammer și-a prezentat punctual de vedere pe 7 august 2024: ”Modelul SPÖ este un atac la adresa tuturor celor care se trezesc în fiecare zi și merg la muncă, acest model își bate joc de cei care ne finanțează rețeaua socială cu taxele lor. Ei au dreptul să fie protejați de nedreptate. Un astfel de exces subminează fundamentul sistemului nostru social”. Și cancelarul a solicitat o perioadă de așteptare de cinci ani înainte de a primi asistență socială în Austria (https://www.heute.at/s/kanzler-zu-spoe-modell-angriff-auf-alle-die-arbeiten-120052116).
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: Wikipedia