◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Fresca unicat la Curtea de Arges, inclusa in patrimoniul UNESCO din 2007

Fabulos! În România există singura frescă din lume cu Fecioara Maria însărcinată

Din nou pământul și locurile României uimesc prin frumusețea, autenticitatea și unicitatea lor. Puțini români și mai puțini străini, știu că într-o străveche biserică de patrimoniu din țara noastră există singura pictură murală din lume care o reprezintă pe Maica Domnului însărcinată cu pruncul Iisus..
Uluitoarea frescă se află în orașul Curtea de Argeș, în Biserica Sf. Nicolae Domnesc. Autorul picturii, care datează din sec. al XVI-lea, este necunoscut până în zilele noastre; scena cu Maica Domnului însărcinată find a doua dintr-o serie de 13 scene cu teme biblice. Monumentul este inclus deja în patrimoniul UNESCO ; Biserica Domnească este ctitoria lui Basarab I din 1352, iar pictura murală din interior datează din vremea lui Vlaicu Vodă.
De la Fecioara Maria, purtând în pântec pe Fiul lui Dumnezeu sau povestea episodic reprezentată a Sfintei Filofteia, și până la bogatul care arde în flăcările Iadului și Iisus cărându-și crucea pe muntele Golgota, si alte peste 100 de fresce, impresionează prin modul inedit de reprezentare.

“Una dintre icoanele absolut unice în lume este cea în care este ilustrată scena biblică a Fecioarei Maria de dinainte de nașterea lui Iisus. Pictată în partea superioară a peretelui drept al bisericii, în naos, icoana o ilustrează pe fecioară susținându-și cu mâna, sarcina vizibilă“, a explicat Elena Teodorescu, muzeograful care se ocupă de acest edificiu și obiectiv turistic.

Într-o imagine umanizată, Fecioara apare ca femeie care își poartă sarcina cu greutate; o asemenea abordare nemaifiind întâlnita în lume. Meșterul anonim care a zugrăvit această icoană a găsit modalitatea absolut originală de a sensibiliza privitorul prin ilustrarea ideii de maternitate și de feminitate în același timp.

Fresca în care apare Fecioara Maria însărcinată se află pe peretele nordic al naosului și poate fi admirată de oricine trece prin Curtea de Argeș și vizitează acest monument istoric extrem de important ptr. români, ca și lăcaș de cult.

cunostelumea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *