◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Veniamin Micle la 85 de ani

Sâmbătă, 6 iulie, la Mănăstirea Bistrița olteană, Arhimandritul Veniamin Miclea a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 85 de ani de viață. Momentul aniversar a debutat cu slujba Te Deum ținută de preasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Înaltul prelat ortodox a evidențiat contribuțiile și personalitatea Părintelui Arhimandrit Veniamin Micle, subliniind faptul că acesta a reînnoit viața spirituală a Mănăstirii Bistrița și a fost un model de trăire a credinței pentru monahi și credincioși. Ocazia a fost un prilej de a reaminti faptele de viață creștină ce-l caracterizează pe renumitul teolog care de mai bine de 70 de ani se implică în edificarea iubirii creștinești în mediul ortodox prin slujire sfântă, dar și prin propovăduire cărturărească. Părintele Arhimandrit Veniamin Micle este o personalitate remarcabilă a Mănăstirii Bistrița olteană din județul Vâlcea. A scris numeroase volume, studii și articole, contribuind la cunoașterea istoriei și culturii românești.A avut un rol esențial în reînnoirea vieții spirituale a Mănăstirii Bistrița, care fusese afectată de Decretul 410 din 1959. Este un ghid spiritual și un prieten pentru credincioși, îndrumându-i către Dumnezeieștile locașuri.Cu acest prilej, au fost lansate trei volume semnificative: „Un Domn, o credință, un botez”, „Pavăza dreptei credințe” și „Bătălia de la Posada”; primele două fiind cărți de învățătură creștină foarte utile credincioșilor în desăvârșirea lor creștinească. Despre aceste cărți a vorbit preotul Ion Gavrilă, discipol al părintelui Veniamin. În discursul său, părintele Ion Gavrilă a subliniat calitățile de dascăl ale mentorului său.

Actorii teatrului „Ariel”, Dan și Camelia Constantin, au citit din lucrările părintelui cu emoție și evlavie. Cea de-a treia carte, care are ca subiect bătălia de la Posada, este rezultatul activității de cercetare întreprinsă de cel aniversat. Cu această lucrare, arhimandritul își argumentează teza conformă căreia locul în care s-a petrecut celebra bătălie se poate localiza pe teritoriul localității Bistrița, în strânsă legătură cu identificarea Schitului Sfântului Mucenic Procopie. Conform legendei, schitul a fost ridicat pe locul luptei ca urmare a victoriei și a precedat construirea Mănăstirii Bistrița. Este greu de localizat cu precizie locul numit Posada, dar important pentru istoria națională este că această luptă a fost, iar victoria lui Basarab a marcat emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare. Această victorie răsunătoare a însemnat practic nașterea unui nou stat feudal independent. Ziua s-a încheiat la Mănăstirea Arnota, unde a fost vizitat muzeul acestui lăcaș de închinăciune.

 

Cristian Ovidiu Dinică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *