◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Despre prețul păcii
în Orientul Mijlociu (I)

Conflictul din Gaza vine după 5 ani de crize interne în Israel care au afectat stabilitatea și funcționarea statului. Am detaliat aceste aspecte într-un articol din iunie 2023, însă atunci nu bănuiam că înlănțiurea acestor crize ar putea culmina cu una de dimensiuni nemaiîntâlnite – mă refer la sângerosul eveniment din 7 octombrie 2023 și conflictul armat care a urmat – generată în principal de efectul marasmului politic intern asupra capacității de înfruntare a amenințărilor externe. Israelul trece acum printr-o criză paralelă, mai puțin vizibilă, de angajament intern și extern. Pentru a o depăși, guvernul – indiferent care ar fi acela – trebuie să ia decizii, uneori mai dificile decât în 1948, 1967 și 1973.

 

Lupta lui Netanyahu cu intelectualii și… imaginea sa

Primul ministru, Benjamin Netanyahu, încearcă să arate că pericolul pentru stabilitatea executivului său este minim. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece. Într-un articol publicat luna trecută în cotidianul Corriere dela Sera din Milano, Etgar Keret – cunoscut scriitor și regizor israelian, profesor la Universitatea Ben Gurion din Negev – se exprima extrem de critic la adresa premierului său. „Stranie senzație să-ți vezi țara judecată de Tribunalul Penal Internațional. În trei sferturi de secol de existență, Israelul a fost obiectul amenințărilor de tot felul dar niciun cetățean de-al său nu-și imagina că va ajunge în fața unui tribunal cu o acuzație rezervată până acum exclusiv tiranilor. Puțini mai sunt cei care susțin că Israelul, sub guvernul extremist al lui Netanyahu, este aceeași țară pe care lumea a cunoscut-o de-a lungul vremii”, a conchis Keret. La rândul său, ziaristul Rogel Alpher, a vorbit de „sindromul Versailles” care ar afecta guvernul Netanyahu. Ca și germanii – în timpul și la sfârșitul Primului Război Mondial – actualul executiv ar ignora voit componenta de responsabilitate din cadrul deciziilor sale politico-militare. Crearea unor minime condiții pentru o pace viitoare, perenă, nu face parte din strategia sa.

 

La Washington, situația este mai bine înțeleasă, dar America-i… departe

De partea americană, secretarul de stat Antony Blinken repetă mereu că Israelul trebuie să-i apere pe palestinienii neînregimentați în Hamas iar acolo unde armata comite fapte reprobabile, este obligatoriu ca ancheta internă să fie transparentă. Cu siguranță, Blinken nu a fost combatant pe vreun front și probabil nu a făcut armata. Știe însă să-și măsoare vorbele, dar oricât s-ar strădui, nu poate ascunde iritarea Washingtonului în fața prelungirii sine die a ostilităților. Acasă, în Statele Unite, nu puțini lideri democrați cer insistent președintelui Biden să-l oprească pe Netanyahu. Alegerile prezidențiale bat la ușă. Obligat de împrejurări, președintele a lansat actualul plan de pace în trei etape având la bază o propunere de armistițiu a Israelului. Nu-mi propun acum să analizez „planul Biden” care pare un algoritm. Vedem doar cum funcționează…

America s-ar delimita de acțiunile guvernului israelian dar, din nefericire, nu-i stă în putință din considerente strategice trecute și viitoare. Washingtonul a considerat și consideră Israelul un aliat-cheie în Orientul Mijlociu, care-i apără interesele și influența într-o regiune strategică și (incă) bogată în materii prime energetice. Și apoi, în America funcționează importante structuri de lobby pro-Israel. Biden își va aduce aminte că în 1990, George Bush senior a pierdut alegerile prezidențiale care-i confereau un al doilea mandat și pentru că a redus considerabil sprijinul financiar al Americii pentru Tel Aviv.

 

George Miloșan

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *