◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Studiu. Rețeaua de sateliți a lui Elon Musk interferează cu cercetarea științifică

Mii de sateliți pot fi văzuți noaptea înconjurând globul, mulți dintre ei fiind acolo pentru a îmbunătăți modul în care oamenii comunică pe Pământ, iar acest număr va exploda în următorii ani. Dar oamenii de știință, privind adânc în spațiu și-au exprimat îngrijorarea că acești sateliți le interferează cu capacitatea de a studia Cosmosul. Ei sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că reglementarea nu ține pasul cu volumul crescut de activitate în spațiu. Acest lucru ar putea avea consecințe semnificative pentru sistemele care se bazează pe sateliți, cum ar fi telecomunicațiile și GPS-ul.

Pentru prima dată, cercetările au arătat că rețeaua de telecomunicații Starlink, parte a diviziei SpaceX, a lui Elon Musk, interferează în activitatea oamenilor de știință. Într-un studiu, publicat în jurnalul Astronomy & Astrophysics, cercetătorii au folosit un telescop puternic din Țările de Jos pentru a observa 68 de sateliți ai SpaceX, iar emisiile detectate de la sateliți ies din banda lor alocată în spațiu, potrivit abc.net.au.

Federico Di Vruno, co-director al Centrului Uniunii Astronomice Internaționale pentru Protecția Cerului și unul dintre autorii studiului, spune că descoperirea este semnificativă, având în vedere numărul tot mai mare de sateliți care orbitează pe cer.

La rândul său, expertul în Drept internațional Steven Freeland a declarat că în următorul deceniu vor mai exista între 100.000 și 500.000 de obiecte în spațiu: „Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat, în special în zonele despre care știm că este o orbită joasă a Pământului – undeva între 500 de kilometri și aproximativ 1.000 de kilometri deasupra Terrei. Acolo vor merge mulți dintre acești sateliți”, a spus el.

Pentru astrofizicianul Robin Cook, creșterea activității sateliților a fost un obstacol în calea activității sale. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *