◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Revista UZP nr. 26/2022. Pulsul filialelor

Primul aspect care poate fi menționat în legătură cu numărul 26/2022 al Revistei UZP este aria largă de preocupări a jurnaliștilor membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Indiferent în ce colț al țării sau al lumii își desfășoară redutabila activitate, acești profesioniști dau consistență ideii că jurnalismul este o meserie pentru TOȚI oamenii și pentru TOATE domeniile de activitate.
Editată în binecunoscutele condiții grafice deosebite, publicația se deschide cu momentul de excepție al premierii președintelui Uniunii, Sorin Stanciu, de către organizația jurnaliștilor GAP, din Turcia, deopotrivă pentru activitatea jurnalistică a lui Sorin Stanciu și în semn de recunoaștere a anvergurii UZPR și a colaborării extinse cu organismele media de peste hotare. Un alt eveniment marcat cum se cuvine în interiorul publicației este semnarea parteneriatului Radio UZPR, recent lansat – proiect ale cărui baze au fost puse de regretatul președinte Doru Dinu Glăvan și care este materializat de jurnalistul de radio Mădălina Corina Diaconu, secretar general al Uniunii – cu UNESCO România.
„Războiul informațional a devenit realitatea pregnantă în care se desfășoară munca ziariștilor implicați în tratarea subiectelor care privesc direct sau implicit zonele de conflict. Nu este nevoie de teorii suplimentare pentru a dezvolta și adapta aspectele concrete în care informarea, care este legea de bază a presei, devine dezinformare. Mijloacele de împingere spre complicitate deliberată sau de influențare subliminală pentru ca ziaristul să alunece în capcana adevărului «servit», să devină astfel pion pe frontul unei realități «coafate» sau complet false, au o paletă largă, bine pusă la punct prin experiențe cristalizate, susținute de instituții abilitate”, scrie Dan Constantin în editorialul care pune conținutul revistei la timpul prezent și stringent.
„Inima” revistei UZP nr. 26/2022 este nucleul de materiale ale filialelor Uniunii. Pulsul acestora este puternic și dinamic, reflectând preocupări și abordări dintre cele mai diverse, de la viziunea unui șef de filială care predă ștafeta executivă unui alt tip de energie profesională, cea a viitorului, la un reportaj de excepție, semnat de președintele Filialei Iași, Grigore Radoslavescu, despre „Presa și aviația militară”, trecând prin profilul unei televiziuni noi, adaptată cerințelor momentului și dedicată noului tip de jurnalism, cel „de reală utilitate publică”, așa cum îl numește președintele Filialei Prahova, Claudius Dociu, fondator al postului Dada TV, sau pe la uimitoarea bogăție a activităților derulate în cadrul Filialei New York a UZPR, în jurul Bisericii ortodoxe române „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, unde Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Damian a creat un adevărat edificiu cultural structurat pe marile valori naționale românești – acestea fiind doar câteva dintre performanțele unor filiale remarcabile, toate excelând în ramificațiile complexe din care este alcătuit tabloul contemporan al presei profesioniste.
Citind toate acestea în revista UZP, devine pregnant faptul că acest organism este puternic și viabil, pe de o parte, iar pe de altă parte, că UZPR a fost, este și continuă să fie un corp profesional de calibru, cu o notabilă capacitate de a se mobiliza în interesul public, de a reflecta societatea și de a informa cetățenii despre tot ceea ce este important. Iar în plus, ca for de creație, generează propriile valori, de la publicații sau posturi de radio susținute împotriva tuturor vicisitudinilor, în țară și peste hotare, de membrii UZPR până la sutele de apariții editoriale sub egida Editurii UZP sau la nenumăratele manifestări jurnalistice și culturale care se înregistrează neîncetat în toată țara, grație efortului și pasiunii acestor profesioniști cu vocație.
Revista UZP nr. 26/2022, amplă, densă, relevantă pentru legătura dintre jurnalism și public, și-a făcut o datorie de onoare din a pune în lumină nu doar pulsul filialelor, ramuri puternice care compun și susțin Uniunea, ci și de a-i vădi pe membrii UZPR din țară și de peste granițe ca pe profesioniștii potriviți la locul și în epoca potrivite.

Roxana Istudor / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *