Rata obezității în UE ar putea atinge un punct critic care va fi greu de gestionat dacă nu se întreprind acum acțiuni de promovare a educației pentru sănătate, potrivit europarlamentarului Tudor Ciuhodaru. Acesta a cerut recent Comisiei să elaboreze o inițiativă legislativă care să introducă educația pentru sănătate ca materie obligatorie în școlile europene și să elaboreze un plan privind modul în care ar putea fi implementată o viitoare lege a UE în acest domeniu, informează EURACTIV.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dezvăluit că obezitatea cauzează 1,2 milioane de decese în Europa în fiecare an, în timp ce nicio țară din UE nu este pe cale să reducă ratele obezității până în 2025.
Experții în sănătate consideră că sărăcia și lipsa de educație se numără printre cauzele comportamentului alimentar inadecvat, ceea ce duce la un risc crescut de boli metabolice și de inimă. Absența conceptelor de stil de viață sănătos și a obiceiurilor alimentare adecvate a dus la o creștere alarmantă a numărului de persoane supraponderale și obeze.
Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat că executivul UE nu intenționează să actualizeze Cartea albă privind strategia pentru Europa privind problemele de sănătate legate de nutriție, excesul de greutate și obezitate, care datează din 2007 și reprezintă o piatră de hotar în elaborarea politicilor UE pe obezitate.
În loc de o singură platformă dedicată, abordarea Comisiei este de a aborda obezitatea prin politici diferite și majore, inclusiv strategia Farm to Fork, care vizează facilitarea trecerii către diete sănătoase și Planul Europei de combatere a cancerului, care include, de asemenea, acțiuni care susțin un stil de viață mai sănătos.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.12.2023Articole recente
- Un roman din actualitatea pandemiei
de Covid-19. Constantin Arcu:
„Tramvaiul 13” - The Guardian se extinde în televiziune și film printr-un acord cu Sony Pictures
- Retrospectiva anului sportiv 2023 (2)
- Condiția esențială a dialogului valorilor
- „MUNDUS ET NOS”. Colocviile TeleMoldova Plus
- Centru de excelență în jurnalism, în Armenia
- Concertul Regal de Crăciun
- Concert de colinde și recital de Sf. Nicolae, la Filarmonica Brașov
- Europenizare. Tratatele fondatoare ale Uniunii Europene (II)
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 18.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro