◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Autoritățile din Turcia restrâng și mai mult libertatea presei, țintind media online

Organismele jurnaliştilor turci se unesc împotriva unui nou proiect de lege, despre care susţin că va afecta și mai mult libertatea presei, sub pretextul luptei împotriva ştirilor false, relatează al-monitor.com. Șapte grupuri de presă locale, inclusiv Comitetul Național al Institutului Internațional de Presă din Turcia, au acuzat AKP și MHP că au pregătit noul proiect de lege cu ușile închise
Proiectul de lege, care a trecut de Comisia de media digitale a Parlamentului cu modificări minore, permite pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru cei care „diseminare informații care induc publicul în eroare” despre sănătatea publică, ordinea publică sau securitatea internă și externă a tării. De asemenea, se oferă noi puteri administrației de a sancționa mass-media online cu diverse instrumente financiare.
Politicienii din opoziție și organele presei au interpretat legea ca o mișcare de a întări controlul asupra jurnaliștilor și de a înăbuși criticile de pe internet și de pe rețelele sociale, pe măsură ce Turcia se apropie de alegerile din primăvara viitoare. „Este clar că ați pregătit acest proiect de lege pentru a reduce la tăcere opoziția pe măsură ce intrăm în perioada electorală”, le-a spus Ayhan Altintas, deputat al Partidului de opoziție IYI, deputaților Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ. Altintas susține că noua lege – pe care criticii o numesc „Legea cenzurii” – ar trebui pentru după alegeri.
Președintele Partidului IYI, Meral Aksener, l-a atacat pe șeful statului turc, Recep Erdogan, pentru proiectul de lege, spunând că un control sporit al rețelelor sociale nu se numără printre prioritățile turcilor care au fost în pragul sărăciei.
Noul proiect de lege este cea mai recentă dintre câteva măsuri de control al presei. În ianuarie, o circulară prezidențială a cerut să se prevină „conținutul dăunător” în presa scrisă, audiovizual și pe rețelele sociale și a anunțat noi eforturi de promovare a programelor pentru copii care susțin valorile naționale și familiale. În martie, un proiect de lege a introdus o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani pentru jurnaliştii a căror raportare ar dăuna reputaţiei companiilor financiare, chiar dacă nu denumesc în mod explicit compania. O lege a rețelelor de socializare adoptată în 2020 a obligat platformele de rețele de socializare cu peste 1 milion de utilizatori zilnici interni, cum ar fi Facebook, Twitter și YouTube să deschidă birouri în Turcia și să numească reprezentanți locali pentru a implementa solicitările guvernamentale de a bloca și elimina conținut.
Turcia ocupă locul 153 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al organizației Reporteri fără frontiere. „În 2021, 241 de jurnalişti au fost judecaţi, 73 de jurnalişti au fost reţinuţi, un radiodifuzor a fost ucis şi 115 jurnalişti au fost atacaţi fizic”, se arată într-un raport anual elaborat de Asociaţia Jurnaliştilor din Ankara. Raportul a subliniat că condițiile se deteriorează pentru jurnaliștii din Turcia, care se confruntă cu legi restrictive, cenzură, amenințări online și bariere birocratice în obținerea cardurilor de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *