◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.05.2024

Tabloul „Ecce Homo”, expus
la Muzeul „Regina Maria” din Iaşi

Tabloul „Ecce Homo” („Iată Omul”), singura lucrare din Europa de Est semnată de celebrul artist italian Tiţian şi aflată în colecţia Muzeului „Brukenthal” din Sibiu, a părăsit pentru o lună muzeul sibian pentru a fi expusă, începând de joi, la Muzeul „Regina Maria” din Iaşi. „Muzeul Național Brukenthal este singura instituție muzeală din România și din Europa de Est care se poate bucura ca având o lucrare realizată de maestrul Tițian. Este vorba de lucrarea Ecce Homo, realizată de Tițian Vecellio în 1560. Lucrarea este interesantă pentru că știm tot istoricul acesteia. A fost realizată în Italia, apoi a fost dusă în Anglia, apoi a plecat în Olanda, apoi în Bruxelles, apoi la Viena și cumpărată de Brukenthal și adusă la Sibiu în perioada 1774 – 1777, apoi trimisă în Primul Război Mondial la Viena și la Budapesta spre păstrare, adusă înapoi la Sibiu, furată în 1968, găsită după 30 de ani în Statele Unite ale Americii și în 1998 adusă acasă”, spune Alexandru Chituță, directorul Muzeului „Brukenthal”, pentru Radio România Actualități.

Transportul operei de artă s-a realizat cu „o firmă specializată de transport de artă, cu o asigurare nu tocmai mică la cea mai importantă societate de asigurări și cea mai veche din Londra, cu sprijinul Jandarmeriei Române. Azi-dimineață, lucrarea a părăsit Muzeul Național „Brukenthal” și a ajuns cu bine la Iași, ca, de Ziua Europei, Iașiul să devină unele dintre puținele locuri din lume în care poate să fie văzută o lucrare realizată de importantul și celebrul, faimosul artist Tițian”, a adăugat Alexandru Chituță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *