◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Vârstnicii și tinerii, la fel de sensibili la dezinformare

O nouă cercetare realizată la Universitatea din Florida, SUA, a pus în evidență faptul că adulții în vârstă nu sunt mai predispuși decât cei tineri să creadă în dezinformare. „Am vrut să vedem dacă există o diferență de vârstă în a determina dacă știrile sunt adevărate versus false. Am vrut în mod special să analizăm acest lucru, deoarece știm că, odată cu îmbătrânirea, majoritatea oamenilor prezintă o oarecare scădere a abilităților cognitive. Dar știm, de asemenea, că unele abilități de procesare a informațiilor sunt păstrate sau chiar îmbunătățite în timp”, explică autorul principal al studiului, Didem Pehlivanoglu, într-un comunicat al instituției de învățământ.
Până acum, oamenii de știință au efectuat puține cercetări cu privire la susceptibilitatea specifică a adulților în vârstă la știri false și care factori, dacă există, pot ajuta sau afecta capacitatea unui individ de a diferenția între realitate și ficțiune. „Oamenii au această percepție că adulții în vârstă vor avea performanțe mai slabe decât adulții tineri în general, dar nu este cazul”, adaugă cercetătorul Brian Cahill.
Autorii studiului susțin că, deși adevăratele abilități cognitive și claritatea scad pe măsură ce înaintăm în vârstă, este, de asemenea, adevărat că odată cu vârsta vin mai multă înțelepciune și un plus de experiență. De asemenea, adulții în vârstă tind să consume mai multe știri decât orice altă grupă de vârstă. Cercetătorii au teoretizat că adulții în vârstă ar putea să nu fie la fel de vulnerabili la dezinformare cum se presupune în general.
Pentru a-și argument teoria, echipa din Florida a efectuat un experiment în care voluntarii au trebuit să citească și să evalueze 12 articole de știri lungi referitoare la subiecte legate de COVID și non-COVID. Jumătate dintre articole erau reale, iar restul false. După finalizarea fiecărui articol, cercetătorii au întrebat fiecare participant dacă informațiile furnizate sunt adevărate și cât de încrezători sunt în decizia lor. Apoi, autorii studiului au măsurat abilitățile de raționament analitic ale participanților, afectul pozitiv (pozitivitatea) și frecvența consumului de știri.
În cele din urmă, acea analiză a arătat că adulții tineri și bătrâni sunt, în general, capabili să identifice știrile false în același ritm. Mai precis, a decide cu exactitate dacă un articol era sau nu real a fost mult mai legat de abilitățile de raționament analitic ale unui individ decât de vârsta acestuia. În special, atât adulții tineri, cât și adulții în vârstă au fost mai puțin abili în detectarea știrilor false despre COVID-19 în comparație cu „știrile false de zi cu zi”.
Studiul este publicat în Journal of Experimental Psychology.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *