Rusia a ucis peste 20 de jurnalişti ucraineni şi străini în două luni de război şi peste 100 de canale mass-media locale şi-au încetat activitatea din cauza mediului periculos, declanșând atât o agresiune militară, cât şi un război informaţional împotriva Ucrainei, susține Ministerul ucrainean de Externe, relatează Kiev Post. „Invazia trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie a marcat o nouă etapă de represiune brutală împotriva jurnalismului independent din Ucraina. În două luni, invadatorii ruşi au ucis peste 20 de jurnalişti ucraineni şi străini. Peste 100 de canale mass-media regionale din teritoriile ocupate temporar au fost forţate să îşi sisteze activitatea din cauza ameninţărilor, a distrugerii redacţiilor, a incapacităţii de a lucra în condiţii de ocupare temporară”, a precizat instituția.
Pe lângă campania militară, Rusia poartă un război informaţional, potrivit instituției. „Ucraina, alături de partenerii internaţionali, coordonează eforturile de combatere a propagandei şi dezinformării ruse. Suntem recunoscători acelor ţări care au încetat să mai difuzeze resurse de propagandă rusă pe teritoriile lor. Facem apel la comunitatea internaţională să extindă sancţiunile împotriva presei ruse care răspândeşte propagandă şi dezinformare. Mass-media statului agresor ar trebui să nu mai aibă posibilitatea să denatureze faptele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai menţionat Ministerul ucrainean de Externe.
Ministerul a mulţumit, de asemenea, jurnaliştilor ucraineni şi internaţionali care, în condiţii dificile, riscându-şi adesea propria viaţă, lucrează în zone de război cu scopul de a dezvălui adevărul cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roMinisterul de Externe al Ucrainei mulțumește jurnaliștilor care își riscă viața pentru a spune lumii adevărul despre agresiunea rusă
Articole recente
- Vizita „privată, liniștită și discretă” a Regelui Charles al III-lea. Odihnă și recuperare în Transilvania strămoșilor săi
- Alexandru P. Rusu – între Macbeth-ul shakespearian și frumusețea inedită a vieții sale artistice
- Date ONU. Amenințări la adresa copiilor
- Petre Țuțea – elev, student și publicist la Cluj în anii `20
- Inteligența artificială – acest Pinocchio magnific și amenințător
- CalMatters specializează elevii, studenții și… profesorii de jurnalism
- Încă un jurnalist condamnat la închisoare în Belarus
- Crime, procese, exil. Jurnalism sub teroare în America de Sud
- Nordic AI in Media Summit: „AI care creează conținut ridică ștacheta pentru producția jurnalistică reală”
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro