◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Studiu. Oamenii deversează în mări și oceane echivalentul unui camion cu plastic… pe minut

Noi cercetări internaționale evidențiaază faptul că există mult mai multe deșeuri sub suprafața oceanului decât la suprafață, unde deja „insule” pluutitoare de gunoi depășesc suprafața statului Texas. CSIRO, agenția științifică națională a Australiei, și cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au publicat în revista Deep Sea Research Part I Oceanographic Research Papers rezultatele unui studio care a pus în evidență statistici teribile: există până la 11 milioane de tone de poluare cu plastic pe fundul oceanului. Mai precis, în fiecare minut, echivalentul unui camion încărcat cu plastic este deversat în apele mărilor și oceanelor.

Având în vedere faptul că utilizarea plasticului se va dubla până în 2040, înțelegerea exactă a modului și unde se deplasează tot plasticul după ce a fost aruncat este crucială pentru protejarea ecosistemelor marine și a vieții sălbatice. Dr. Denise Hardesty, cercetător la CSIRO, punctează că aceasta este prima estimare a cantității reale de deșeuri de plastic ajung pe fundul oceanului, unde se acumulează: „Știm că milioane de tone de deșeuri de plastic intră în oceanele noastre în fiecare an, dar ceea ce nu știam este cât de mult din această poluare ajunge pe fundul oceanului, care a devenit un rezervor pentru cea mai mare parte a poluării cu plastic”.

Alice Zhu, de la Universitatea din Toronto, care a condus studiul, adaugă că, potrivit celor mai recente estimări, cantitatea de poluare cu plastic de pe fundul oceanului ar putea fi de până la 100 de ori mai mare decât nivelul de plastic găsit plutind la suprafaţă.

(redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *