◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Coșmarul est-europenilor
și scenariile de încheiere
a războiului (II)

Încă din perioada Războiului Rece, Moscova a fost mereu preocupată de prezența americană – trupe și armament, inclusiv nuclear – în apropierea frontierelor sale europene și mai puțin de capacitatea militară a europenilor. Nu pentru că ar fi desconsiderat-o, ci pentru că europenii erau un… dușman mai mic cu care se putea trata. Fiecare în parte avea și alte raporturi cu Moscova de care depindea într-un fel sau altul. Acest aspect s-a estompat pe măsură ce dependența în discuție  s-a redus – mai ales după 24 februarie 2022 – însă ar trebui luat în considerare în crearea unei noi paradigme de securitate continentală. America – cu Trump, din nou la Casa Albă – se va orienta spre locul de unde vine marele pericol pentru existența sa ca putere și acela nu este Europa ci Oceanul Pacific, țărmul său vestic.

Desigur, să treci de la incapacitatea declarată și asumată de a furniza Kievului muniția promisă compromițându-i iremediabil acțiunile militare, la crearea unui ansamblu de forțe, independente de America – care să descurajeze Rusia – este drum lung. Primii pași au fost făcuți – înființarea Fondului European pentru Apărare, organismul de Cooperare Structurală Permanentă – iar cale de întoarcere nu există.

 

Contraofensiva, bat-o vina. A anulat doi ani de rezistență…

Contraofensiva ucraineană de anul trecut s-a încheiat cu ocuparea unui teritoriu de 370 km pătrați din ce luaseră rușii înainte, în timp ce aceștia din urmă au ocupat sau reocupat 857 km pătrați. Adică, doi pași înainte și trei inapoi pentru Kiev. Obiectivul era însă ambițios: blocarea forțelor rusești în mai multe segmente ale frontului și pătrunderea, prin Mariupol și Berdiansk, spre coasta Mării Azov separând Crimeea de teritoriile ocupate de Moscova în nordul peninsulei. Rușii au zădărnicit planurile Kievului organizând o arhitectură defensivă structurată pe mai multe nivele cuprinzând câmpuri de mine, șanțuri antitanc, fortificații de ciment armat. Apărarea a prevalat în fața unei contraofensive care s-a împotmolit din lipsă de muniții, viziune tactică deficitară și efective subdimensionate.

În Marea Neagră, lucrurile au stat exact invers. Ajutorul occidental pentru Kiev – dronele, rachetele Stealth, Storm Shadow și Scapl-EH – și-a dovedit eficiența în fața marinei ruse. Aici, succesele au contat mai puțin pentru că după mai bine de un secol și jumătate de război modern, infanteristul dă tonul victoriei.

 

Trump și ,,faliții’’ noștri, europenii de pe extremă

Și în Ucraina, Kremlinul pariază pe ,,factorul timp’’ dar mai puțin pe timpul european și mai mult pe cel american, care în viziunea lui Putin, are o altă dimensiune. Realegerea lui Trump în noiembrie ridică un mare semn de întrebare privind angajamentul Americii în Europa în general și în Ucraina, în special. Declarațiile sale din perioada când locuia la Casa Albă, reiterate recent în contextul campaniei electorale, dovedesc că este decis să acționeze în spiritul expresiei America first. Chiar dacă nu s-ar transforma în fapte concrete, aceste aserțiuni ar fi suficiente pentru a submina credibilitatea Alianței Nord-Atlantice în fața unui Kremlin tot mai sigur de sine și mai agresiv.

Timpul își pune amprenta și asupra Europei. Partide de dreapta cu componente filoruse între principalele lor curente interne – menționez doar Alternative fùr Deutschland, Adunarea Națională în Franța – vor influența, în urma succesului la urne, modul de cristalizare a unei poziții comune UE în fața Moscovei. Aici vorbim de investiții în sectorul apărării, construirea unui complex militar-industrial european și a unei structuri de apărare europene având la dispoziție instrumente de lucru adecvate. Să nu uităm că în cadrul NATO sunt două guverne – la Budapesta și Bratislava – care, într-un fel sau altul, s-au pronunțat împotriva sprijinului militar european pentru Kiev.

 

George Miloșan

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *