◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Viza de „nomad digital” în statele europene

În toată Europa, țările valorifică munca de la distanță oferind vize de „nomad digital”, care oferă multora libertatea de a lucra de oriunde. Recunoscând potențialul de a-și impulsiona industriile lor de turism, state de pe tot continentul facilitează obținerea rezidenței temporare în acest scop. Acest lucru nu numai că ajută la umplerea golurilor din sezonul scăzut în destinațiile dependente de turism, ci oferă cetățenilor din afara UE liniștea sufletească și șansa de a lucra legal de la distanță. Vizele de„nomad digital ajută țările gazdă să combată și alte probleme, de la exodul creierelor până la îmbătrânirea populației.

Croația – durata vizei: un an, cu posibilitate de reînnoire; taxa de aplicare: aproximativ 60 e euro; necesar de venit: 2.300 euro/lună. Schema este deschisă cetățenilor din afara UE/SEE care lucrează în „tehnologia comunicațiilor” – fie prin propria companie înregistrată în străinătate, fie ca angajat la distanță pentru o companie din afara Croației. Membrii apropiați ai familiei pot solicita, de asemenea, rezidența temporară.

Lucrătorii de la distanță nu sunt în prezent supuși impozitului pe venit în Croația.

Cipru: durata vizei: un an, cu posibilitate de reînnoire pentru doi ani; taxa de aplicare: 70 de euro; necesar de venit: 3.500 de euro/lună. Deschisă cetățenilor din afara UE, viza de muncă la distanță a Ciprului a fost lansată în 2021, cu un plafon de 100 de persoane. În 2022, guvernul a mărit acest plafon la 500 de vize. Pentru a fi eligibil, trebuie să lucrați pentru un angajator înregistrat în afara Ciprului. „Nomazii digitali au voie să-și aducă familiile cu ei, deși aceștia nu au voie să lucreze în Cipru.

Republica Cehă – durata vizei: până la un an; taxa de aplicare: 200 de euro;

cerință de venit: 5.000 de euro în contul bancar. Lucrătorii de la distanță pot solicita o licență de afaceri pe termen lung sau liber profesionist în Republica Cehă. Cunoscută în mod colocvial sub denumirea de viză „zivno”, aceasta este destinată cetățenilor din afara UE care lucrează independent sau își conduc propria afacere. Necesită legături cu o companie din Republica Cehă, așa că poate fi folosită de cei care intenționează să obțină muncă independentă locală.

Estonia – durata vizei: un an, cu posibilitate de prelungire cu șase luni; taxa de aplicare: 100 de euro; necesar de venit: 3.500 €/lună. Estonia a lansat viza de „nomad digital” în vara anului 2020. Aceasta le permite celor care lucrează de la distanță pentru companii din străinătate – sau liber profesioniști cu clienți în cea mai mare parte în străinătate – să rămână în țara baltică până la un an. Se poate solicita o viză suplimentară de șase luni după expirarea celei inițiale, iar solicitanții trebuie să fi câștigat cel puțin 3.500 de euro net pe lună în cele șase luni premergătoare cererii lor. Dacă rămâneți în Estonia mai mult de jumătate de an, veți obține rezidența fiscală și veți fi supus taxelor locale. Țara oferă, de asemenea, „e-reședință”, care oferă antreprenorilor de la distanță acces digital la serviciile electronice ale Estoniei, fără rezidență.

Finlanda – durata vizei: șase luni; taxa de aplicare: 400 de euro; necesar de venit: 1.220 ero/lună. Viza de muncă independentă a Finlandei este deschisă antreprenorilor din afara UE care desfășoară activități independente sau care conduc o afacere independentă. Solicitanții trebuie să îndeplinească cerințele privind venitul minim și să demonstreze că au mijloace.

Grecia – durata vizei: un an, cu posibilitate de prelungire cu permis de ședere; taxa de aplicare: 75 de euro; necesar de venit: 3.500 euro/lună. Potrivit Euronews, anul trecut, Grecia a lansat o schemă pentru a permite cetățenilor din afara UE să locuiască și să lucreze de la distanță în țară. Pentru a fi aprobată viza, va trebui să demonstrați că aveți suficiente resurse pentru un venit lunar de cel puțin 3.500 de euro. „Nomazii digitali” nu au voie să lucreze pentru companiile grecești în cadrul schemei.

Ungaria – durata vizei: un an, cu posibilitate de prelungire; taxa de aplicare: 110 euro;

necesar de venit: 2.000 euro/lună. Viza „Carte albă” a Ungariei este deschisă „nomazilor digitali” din afara UE. Trebuie să stați în țară cel puțin 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile și veți fi scutit de plata impozitului în Ungaria în primele șase luni. Nu aveți voie să lucrați pentru o companie maghiară în cadrul acestei scheme.

Islanda – durata vizei: șase luni; taxa de aplicare: 86 de euro; necesar de venit: 7.075 euro/lună. Viza pe termen lung pentru munca de la distanță a Islandei este destinată persoanelor cu venituri mari care câștigă peste 7.000 euro pe lună, fie ca angajați ai unei companii străine, fie ca liber profesioniști. Viza durează șase luni, iar solicitanții nu vor fi considerați rezidenți fiscali în această perioadă. Nu aveți voie să lucrați pentru angajatori islandezi în baza acestei vize.

Letonia – durata vizei: un an, cu posibilitate de reînnoire pentru al doilea an;

aplicație gratuită; cerință de venit: cel puțin 2.857,50 de euro/lună. Guvernul leton a anunțat planuri pentru o viză de „nomad digital” în 2022. Legislația este în prezent în curs de modificări, înainte de a deveni oficială. Autoritățile au anunțat, totuși, că după cinci ani ca rezident legal al Letoniei, „nomazii digitali” pot solicita cetățenia. Solicitanții trebuie să fie, de asemenea, cetățeni sau rezidenți ai unei țări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cum ar fi SUA, Canada sau Regatul Unit.

Malta – durata vizei: un an; taxa de aplicare: 300 euro; necesar de venit: 2.700 euro/lună. Permisul din Malta este destinat lucrătorilor la distanță și liber profesioniști care lucrează pentru companii din afara țării.

Muntenegru – durata vizei: doi ani, cu posibilitate de reînnoire pentru încă doi ani; aplicație gratuită. Muntenegru și-a anunțat viza de „nomad digital” pentru cetățenii din afara UE în 2021 și a declarat că va introduce etapele incipiente ale schemei în acest an. Dar aplicațiile nu vor fi disponibile până în jurul anului 2025. Participanții pot folosi schema pentru a trăi în țară până la patru ani. „Nomazii digitali” sunt eligibili pentru reduceri fiscale, dar detaliile urmează să fie confirmate.

Norvegia – durata vizei: până la doi ani; taxa de aplicare: 600 euro; necesar de venit: 3.000 euro/lună. „Nomazii digitali” din afara UE eligibili pot solicita un permis de ședere și o viză de contractant independent pentru a locui și a lucra de la distanță în Norvegia. Solicitanții trebuie să aibă cel puțin un client norvegian și trebuie să plătească taxe locale în cadrul schemei.

România – durata vizei: un an; necesar de venit: 3.950 euro/lună. Viza de „nomad digital” a României se adresează cetățenilor din afara UE. Solicitanții trebuie să aibă asigurare de sănătate, un cazier judiciar curat și dovada veniturilor de peste 3.300 de euro pe lună de la o companie din afara României. Președintele Klaus Iohannis a semnat recent un nou proiect de lege pentru a clarifica cerințele fiscale pentru „nomazii digitali”. Cei care stau pe perioade lungi vor fi scutiți de plata impozitului pe venit, asigurărilor sociale și asigurărilor sociale de sănătate. Pentru a beneficia de schemă, lucrătorii străini nu pot depăși o ședere de 183 de zile în țară pe o perioadă de 12 luni consecutive.„Nomazii digitali” cu reședința fiscală în altă țară nu sunt obligați să plătească impozit în România, în cadrul schemei.

Spania – durata vizei: un an, cu posibilitatea de reînnoire pentru până la cinci ani;

taxa de aplicare: în jur de 80 de euro; necesar de venit: 2.334 euro/lună. Așteptata viză de „nomad digital” a Spaniei a intrat în vigoare în februarie 2023. Schema oferă cetățenilor din afara UE șansa de a trăi și de a lucra în statul iberic până la cinci ani.

Este deschisă persoanelor care lucrează de la distanță pentru companii non-spaniole, inclusiv liber profesioniști independenți cu mai mulți clienți  și lucrători angajați de o singură companie. Ei trebuie să poată dovedi că sunt calificați sau experimentați în domeniul lor. Rudele apropiate, cum ar fi copiii și soții, au voie să se alăture titularului vizei în țară, cu dovada fondurilor suficiente. Reduceri fiscale vor fi acordate lucrătorilor la distanță, cu condiția să câștige sub 600.000 euro pe an și vor plăti impozit de 15% în primii patru ani de ședere (în loc de 24%  în mod obișnuit). (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *