◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Migranții est-europeni țin „pe linia de plutire” asistența pentru vârstnicii germani

Cu o populație îmbătrânită a cărei cerere de îngrijire este în creștere constantă și cu deficitul de forță de muncă, lucrătorii migranți formează o parte esențială a sectorului german de îngrijire. Sistemul german de sănătate și îngrijire pentru vârstnici este dependent de lucrătorii migranți, potrivit experților, cu 690.000 de persoane născute într-o altă țară care lucrează în acest sector. „Fără profesioniști imigranți la toate nivelurile sistemului de sănătate, după cum a arătat pandemia de COVID-19, sistemul de sănătate german s-ar confrunta cu un colaps”, se arată într-un raport al Consiliului de experți german pentru integrare și migrație.

Lucrătorii născuți în străinătate sunt răspândiți în toate tipurile de profesii medicale, de la medici și asistente la profesii de sprijin și mai multe profesii administrative, cea mai mare pondere fiind în rândul lucrătorilor de îngrijire a vârstnicilor, unde 25% din toți lucrătorii au migrat din străinătate.

Majoritatea persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire sunt asigurate în propriile case, nu în instituții staționare, cum ar fi casele de bătrâni. Dar, odată cu scăderea gospodăriilor tradiționale cu mai multe generații, cererea de sprijin din partea personalului extern a devenit tot mai mare.

Cel mai mare grup de migranți din sectorul de îngrijire german operează într-o „zonă gri”, așa-numita îngrijire locuință, ceea ce înseamnă că merg direct în casele bătrânilor și își susțin familiile în îngrijirea rudelor lor mai în vârstă la domiciliu. Deși cifrele exacte sunt necunoscute, estimările variază de la 300.000 la 700.000 de migranți care lucrează într-un astfel de aranjament.

Adesea, familiilor li se promite sprijin 24 de ore din 24 pentru rudele lor în vârstă de către agențiile de plasament, dar „acest lucru nici măcar nu este posibil într-un mod legal”, a explicat Justyna Oblacewicz, de la „Faire Mobilität”, un birou de asistență finanțat de guvernul german și de sindicate care consiliază legal lucrătorii afectați.

În timp ce pe hârtie, lucrătorii ar avea adesea o formă legală de angajare, fie prin normele Directivei UE privind lucrătorii detașați, fie prin desfășurarea unei activități independente în țara lor de origine, „există o realitate complet diferită, care este trăită, dar nu este înregistrată nicăieri, ” a declarat Oblacewicz, pentru EURACTIV.

Contractele ar acoperi adesea doar un timp de lucru săptămânal de 30 până la 40 de ore, dar lucrătorii trebuie să fie disponibili non-stop pentru potențiale situații de urgență.

După cum s-a confirmat printr-o hotărâre a Tribunalului Federal de Muncă din 2021, acest lucru ar trebui să fie remunerat cu cel puțin salariul minim – lucru care, în practică, de obicei nu se întâmplă.

Majoritatea lucrătorilor care activează direct în gospodării sunt femei cu vârsta peste 50 de ani, care provin din țările Europei Centrale și de Est, adaugă Oblacewicz. Principalele țări de origine sunt Polonia, România și Slovacia, notează consiliul de experți.

În timp, crește numărul cetățenilor din afara UE lcrează în cadrul unor astfel de aranjamente, potrivit lui Oblacewicz, care a citat ca exemple Ucraina și Serbia.

Spre deosebire de profesioniștii medicali sau de îngrijire din casele de îngrijire staționare, lucrătorii din gospodăriile familiale nu au adesea nicio calificare medicală sau de îngrijire specifică, a spus expertul. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *