◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Cel mai mare exercițiu 

România găzduiește în perioada 8-12 aprilie a.ccel mai mare exercițiu medical multinațional din istoria Alianței Nord-Atlantice, la care participă Departamentul pentru Situații de Urgență – DSU și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – iGSU, împreună cu alte structuri din coordonarea DSU.
Intitulat Vigorous Warrior exercitiul cuprinde simularea de acțiuni aeriene, terestre și navale cu participarea a 39 de națiuni și parteneri NATO și 10 organizații civile, fiind co-organizat de Centrul de Excelență NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România.
În acest context, peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenți și voluntari cooperează cu structurile Ministerului Apărării Naționale român și ale celorlalte state implicate în acțiuni de acordare a asistenței medicale de urgență, în București, Constanța și Cincu.
Agenda exercitiului reunește mai multe componente – în Municipiul București, între 9 și 2 aprilie, are loc simularea unui mare număr de evenimente în mai multe locații din Capitală. În baza unor scenarii care presupun persoane blocate sub dărâmături sau la înălțime și care se află în imposibilitatea de a se autoevacua, echipe specializate ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și servicii de urgență din Ungaria – Hunor vor desfășura acțiuni de intervenție  comune pentru căutarea și salvarea victimelor și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În noaptea de 11 spre 12 aprilie este organizată o amplă aplicație la stația de metrou Romană, pentru a testa capabilitățile misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evacuarea, transportul şi acordarea asistenței medicale de urgență.
Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime simulate, sunt alocate echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal și victime multiple, un spital mobil și un număr semnificativ de echipaje de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă ale IGSU.
La această secvență, care testează acțiunea coerentă și combinată a structurilor medicale militare și civile, naționale și multinaționale, bazată pe un scenariu de intervenție tip art.V/III NATO, participă și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central București.
La baza militară a Centrului Național de Instruire Întrunită din Cincu, între 8 și 11 aprilie pompierii vor aplica măsuri de protecție civilă a populației prin evacuarea și cazarea în tabere mobile destinate persoanelor evacuate.
Aici vor fi dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum și Caravana DSU – Fii Pregătitunde pot fi simulate acțiuni militare și de intervenție în situații de urgență, prin sisteme virtuale.
La Constanța, în 11 și 12 aprilie echipajele IGSU vor acorda asistență medicală de urgență victimelor simulate, cu ambulanțe SMURD, autospeciale pentru transport personal și victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum și o autospecială de oxigenoterapie și tratamente hiperbarice.
Simultan cu aceste activități, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în 9 și 10 aprilie la București se desfășoară Reuniunea Directorilor Generali de Protecție Civilă din Uniunea Europeană, Zona Economică Europeană și Statele Candidate, organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Este cea mai importantă reuniune în domeniul protecției civile derulată sub auspiciile Președinției RO-UE 2019, la care participă toți liderii coordonatori ai autorităților naționale de protecție civilă și managementul urgențelor din UE, și directorul general al Direcției Generale pentru Protecție Civilă și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO al Comisiei Europene.
Valentin Uban / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *