◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Biblioteca Academiei Române expune un tezaur, martor al epocilor. „Presa românească. Între tradiţie şi inovaţie”

Unul dintre evenimentele de rezonanță ale începutului de primăvară 2023 este expoziţia „Presa românească. Între tradiţie şi inovaţie”, de la Biblioteca Academiei Române.  Vernisajul a demonstrat că interesul pentru trecutul și evoluția unuia dintre pilonii de bază ai societății românești rămâne intens – sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române s-a dovedt neîncăpătoare pentru profesioniștii presei, ca și pentru publicul dornic să vadă un tezaur de publicații. „Aici veți găsi Timpul, Tribuna, primele ziare românești, Cuvântul românesc și Albina românească, nume mari din presă, care au dăinuit până în zilele noastre, Adevărul, Curentul, sau cele intrate în istoria presei – Universul, Dimineața”, a punctat Marius Andruh, vicepreşedinte al Academiei Române.

Printre paginile cu o grafică deosebită și cu un conținut pe măsura anvergurii presei românești dn toate vremurile, cei prezenți au perceput pulsul epocilor. „Expoziţia aceasta (…) se înscrie în seria evenimentelor dedicate prezentării valorosului tezaur de publicaţii periodice al Bibliotecii Academiei, deţinătoarea celei mai bogate şi mai cuprinzătoare colecţii de presă românească tipărită în ţară sau în străinătate pe care eu sper ca, împreună cu dumneavoastră, să facem o echipă şi să promovăm”, a spus Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române.

Dan Constantin, președinte al Comisiei de Atestare Profesională a UZPR: „Faptul că Uniunea are peste 4.000 de membri arată că profesia noastră este vie”

Prezent la evenimentul de deschidere a expoziției, jurnalistul Dan Constantin, președinte al Comisiei de Atestare Profesională a UZPR, a semnalat interesul foarte mare pentru manifestarea de la Biblioteca Academiei și a punctat necesitatea ca această colecție impresionantă, dar „fragilă”, să fie digitalizată: „Mă bucur să văd că această ediție a expoziției organizate de Biblioteca Academiei Române stârnește un interes atât de mare, nu numai din partea presei, ci și a cetățenilor, preocupați de acest domeniu al vieții sociale. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România se bucură să fie continuatorul Sindicatului Ziariștilor, despre care s-a vorbit aici, iar faptul că Uniunea are peste 4.000 de membri arată că profesia noastră este vie, că interesează publicul, iar organizarea și apărarea ei și a celor care o practică, a jurnaliștilor, este în actualitate. Mulțumim Bibliotecii Academiei Române, căreia i se datorează această deschidere și menținere în prim-planul atenției opiniei publice a istoriei presei din România”.

Unul dintre demersurile menite să facă legătura dintre public și trecutul presei din România, păstrat ca un tezaur în Biblioteca Academiei Române, este serialul în premieră națională „Istoria presei românești”, în derulare la Radio UZPR.

Expoziţia „Presa românească. Între tradiţie şi inovaţie”, de la Biblioteca Academiei Române, va fi deschisă până pe 24 martie, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 15,00, şi sâmbăta, între orele 10,00 – 13,00. Intrarea este liberă.

Mădălina Corina Diaconu
(foto Tanța Tănăsescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *