◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cum era Universul în viziunea egiptenilor antici?

Egiptenii antici dețineau numeroase cunoștințe despre Univers. Universul în viziunea egiptenilor antici era împărțit în două mari bucăți, o regiune superioară și una inferioară. Această proiecție este asemănătoare cu teoria creștină, care definește raiul și iadul, zone sau locuri care există în Univers și unde sufletele ajung în funcție de viața de pe Terra.

Universul egiptean, regiunea superioară

Regiunea superioară este formată din trei părți: pământul (Geb) , atmosfera (Shu) și cerul (Nut). Nut și Geb sunt două zone pașnice, unde oricine poate locui, dar Shu este de evitat pentru că pe acolo se deplasează zeii cu viteze uriașe.

Această zonă este locuită de numeroși zei, care se regăsesc în vechea religie egipteană. Cel mai iubit dintre ei a fost Ra, zeu care în timpul zilei se deplasează prin regiunea superioară a Universului, iar noaptea prin cea inferioară, pe care egiptenii au numit-o și lumea de apoi.

Un alt aspect important al acestei zone este că toate corpurile (trupurile după cum erau numite de egipteni) cerești sunt așezate într-o ordine divină. Fiecare planetă, fiecare astru și fiecare zeu își are propriul loc și propria misiune.

Universul egiptean și regiunea inferioară

Universul în viziunea egiptenilor

„Duatul” este un abis întunecat care favorizează șerpii, monștrii și spiritele rele. Cel puțin așa caracterizau vechii egipteni această zonă. Pentru că haosul este cel care domnește în această parte din Univers, zeii și-au făcut case pentru a locui în ele. Ei au dorit să reducă haosul și să implementeze ordinea. Nu se poate spune cu exactitate dacă au reușit sau nu.

Așa cum spuneam mai sus, în timpul nopții cerești, Ra se deplasează prin regiunea inferioară la bordul navei sale, numită Mesketet. Aceasta este cauza pentru care noaptea se lasă peste Pământ, pentru că întreg corpul lui Ra intră în lumea de apoi și tot întunericul iese și se abate asupra planetei noastre. Cel puțin așa credeau vechii egipteni.

Prima oprire a navei se află în Abydos, unde se află la bord o multitudine de oameni. Aceștia urmează să fie judecați de Osiris.  Mesketet pleacă într-o călătorie spre lumea de apoi, unde va trece prin douăsprezece porți. După fiecare poartă există o provocare, pe care Ra trebuie s-o depășească.

Drumul printre cele 12 porți

Ora 1: Deschizătorul turului deschide prima poartă pentru a permite accesului Ra în lumea de apoi Nava trece pe lângă cei șase șerpi care sunt ai zeiței Ba.

Ora 2 : este în „Ur Nes” unde lumina Ra hrănește spiritul porumbului, astfel încât să poată înflori în lumea superioară și să aducă sănătate și abundență oamenilor.

Ora 3 : În „Regatul lui Osiris”, inimile muritorilor sunt judecate în funcție de greutatea penelor. Dacă greutatea păcatelor este mai mare decât greutatea unei pene, sufletul este lăsat în suferința din lumea subterană.

Ora 4: Ra ajunge într-un regat sumbru, controlat de Sokar. Barca sau Nava plutește peste nisip pentru a preveni seceta.

Ora 5 : Ra merge în valea cunoscută sub numele de „ascunsă”. Ieșirea este protejată de două sfinxuri, ale căror ghicitori trebuie rezolvate înainte ca barca să poată merge mai departe. Sokar, zeul morților, îl ajută să rezolve ghicitorile.

Ora 6: În „Ape”, nava se cufundă într-un râu mare. Un leu uriaș merge de-a lungul malurilor și apoi se alătură lui Khepera, zeul învierii, care va ajuta ulterior pe Ra să învie și să se întoarcă în lumea superioară.

 

Ora 7 : „Peștera secretă” este o zonă periculoasă, deoarece acolo există Apep, conducător al confuziei. Șarpele cel mare încearcă să înghită nava, dar Isis își folosește puterile pentru a trimite fiara înapoi în prăpastie.

Ora 8 : „Sarcofagul zeilor” este locul de odihnă al zeităților antice. Când nava lui Ra ajunge în dreptul lor, ei îi strigă cava veni ziua în care se vor răscula.

Ora 9 : Barca intră în râul sălbatic. Acolo există foarte mulți șerpi care încearcă s-o înghită.

Ora 10 : Un grup de războinici divini îl protejează pe Ra când un mare șoim, cunoscut drept „Conducătorul Cerului”, îi conduce spre lumină. Khepera se alătură lui Ra, și pregătește învierea sa.

Ora 11 : „Gura peșterii” este țara vieții și a morții. Acei muritori care au fost condamnați pentru păcatele de la ora 3 sunt aruncați în groapă, păziți de zeițele focului până când sufletele mor. Shedu, ca un șarpe înaripat, aduce cu sine promisiunea unei noi zile.

Ora 12 : „Nașterea luminii” este camera finală în care Khepera îl reînvie pe marele rege Ra. Trezirea lui se produce prin gura unui mare șarpe cunoscut sub numele de „Viața zeilor”.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *