◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.02.2024

Uimitoarele biblioteci ale statelor nordice – „camere de zi” pentru orașele de secol XXI

De la De Krook din Gent până la Oodi, din Helsinki, construcțiile recente au împărtășit o viziune a bibliotecii ca „o cameră de zi” pentru orașul modern.

În afara straturilor futuriste de sticlă și metal ale De Krook, biblioteca orașului Gent, se află o statuie: patru figuri uriașe, pictate în culori vii, aplecate strâns una spre alta, cu capetele aproape atingându-se. „Aceasta este mai mult decât o bibliotecă, deși cărțile sunt nucleul ei. Este, de asemenea, un loc pentru a învăța, a conecta, a dezvolta, a colabora. Sau doar pentru a fi. Un loc de întâlnire pentru mințile noastre”, spune coordonatorul Els Van Rompay.

Potrivit The Guardian, au fost construite în ultimii ani spații pentru biblioteci percepute din altă perspectivă –  biblioteca centrală Oodi din Helsinki, Dokk1 din Aarhus din Danemarca și Deichman Bjørvika din Oslo împărtășesc aproape aceeași viziune asupra bibliotecii – o cameră de zi pentru orașul secolului al XXI-lea.

La De Krook – numită după cotul râului Scheldt vin zilnic peste 4.000 de persoane,

de la elevi de școală primară într-o vizită la bibliotecă până la copii cu aparate digitale multilingve de povestire și la pensionari care vin pentru o lecție de internet.

În interior, nu există două etaje la fel. Ferestre mari, atrii înalte și scări largi împrăștiate cu perne creează un sentiment de „oraș în oraș”; o cafenea-restaurant luminoasă se află lângă un spațiu extins de citire a ziarelor și a revistelor.

Un centru lingvistic oferă materiale în engleză, franceză, arabă și turcă, cu accent pe învățarea olandezei: cei 260.000 de locuitori ai Gentului (plus 60.000 de studenți) sunt din ce în ce mai diverși și jumătate dintre copiii mai mici ai orașului nu vorbesc olandeza acasă.

Sălile de ședințe de la fiecare etaj găzduiesc prelegeri, discuții și conferințe. Au fost lecturi de poezie pe scări și concerte de pian în hol. Abonamentul este gratuit și vine cu WiFi nelimitat și două ore de timp de calcul pe zi.

Partenerii bibliotecii sunt orașul și regiunea, dar și universitatea din Gent și Imec, un laborator flamand de cercetare și dezvoltare în tehnologie digitală. Ambele ajută la derularea unei serii de proiecte inovatoare conduse de cetățeni și facilitate de bibliotecă, detaliază responsabilul cu informațiile al lui De Krook, Bart Vanlerberghe.

Dokk1, din Aarhus, se află pe malul apei celui de-al doilea oraș ca mărime al Danemarcei. O clădire premiată, futuristă și transparentă, Dokk1 face parte dintr-un complex mai mare care include un centru multimedia și departamentul de servicii pentru cetățeni al orașului, plus cea mai mare parcare automată din nordul Europei.

Atrăgând peste 1 milion de utilizatori pe an și proiectată în urma unor focus grupuri extinse cu locuitorii orașului, noua bibliotecă găzduiește prelegeri, conferințe și concerte, precum și toate activitățile unei biblioteci de ultimă generație din secolul XXI, plus o impresionantă etalare de artă. Deasupra scării centrale este un clopot uriaș, tubular, din bronz, care cântărește 3 tone și este conectat la maternitatea spitalului universitar din Aarhus, unde părinții pot apăsa un buton pentru a suna atunci când nou-născutul lor a venit pe lume. „Afacerile, oamenii, familiile cu bebeluși, studenții, persoanele fără adăpost – toate au un loc între aceleași ziduri și ne străduim să oferim servicii potrivite pentru toată lumea”, spune directorul bibliotecii, Anna-Maria Soininvaara.

Cea mai nouă pe lista lista în creștere a „bibliotecilor noii ere” din Europa a fost deschisă pe malul apei din Oslo, lângă Opera orașului. Biblioteca Deichman Bjørvika, cu cinci etaje, are o cafenea, restaurant, ateliere media, auditoriu, studiouri de înregistrare, un minicinema, saloane și zone de jocuri. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *