◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.02.2024

Optimismul față de iarnă combate tulburarea afectivă sezonieră

Iarna este departe de a se termina, iar luna ianuarie poate fi cea mai întunecată pentru mulți oameni care sunt afectați de așa-numita tulburare afectivă sezonieră.

Existența depresiei de iarnă este acum acceptată. Simptomele includ o tristețe persistentă sau anxietate care durează cel puțin două săptămâni; un sentiment de lipsă de speranță și lipsă de valoare; scăderea energiei; supraalimentare; somn în excess au somnolență peste zi.

Cercetările sugerează că această stare este împărtășită pe scară largă. La începutul anilor 2010, cercetătorii de la Universitatea Cornell, din Ithaca, New York, au analizat conținutul a 509 milioane de tweet-uri din 84 de țări și au găsit o corelație între modificarea orelor de lumină și conținutul emoțional al postărilor: pe măsură ce zilele se scurtau, utilizatorii au avut tendința de a folosi mai puține cuvinte pozitive.

Potrivit BBC, studii recente ale psihologului Kari Leibowitz sugerează că și mentalitățile pot juca un rol. Lucrând cu Joar Vittersø la Universitatea din Tromsø, Leibowitz a întrebat participanții din diferite regiuni ale Norvegiei despre atitudinea lor față de iarnă și a descoperit că oamenii care au fost optimiști față de sezonul rece au avut tendința de a face față mult mai bine frigului și întunericului, cu niveluri mai ridicate de satisfacție cu viața și emoții mai pozitive în lunile de iarnă.

De asemenea, expertul Sanne Mooldijk, de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos, și colegii săi au analizat recent datele dintr-un studiu longitudinal amplu, pe mai mult de 10.000 de participanți cu vârsta de 45 de ani și peste și au pus în evidență faptul că persoanele evaluate iarna au prezentat performanțe ceva mai slabe la învățare, memorie și concentrare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *