◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Marile orașe de pe coasta de est a SUA se scufundă încet, dar sigur

Un studiu alarmant, colaborare a cercetătorilor de la Virginia Tech și U.S. Geological Survey,  evidențiază o amenințare semnificativă pentru comunitățile Coastei de Est a SUA: tasarea terenului sau scufundarea treptată a solului, arătând modul în care creșterea nivelului mării expune regiunile de coastă, inclusiv orașele mari, la riscuri crescute. Această problemă este deosebit de presantă în zone precum Baltimore, Boston, New York și Miami, unde ratele depășesc 1 milimetru pe an în unele zone și până la 5 milimetri în altele.

Studiul este un semnal de alarmă pentru factorii de decizie, planificatorii de orașe și comunități, pentru a integra subsidența în strategiile lor de adaptare la schimbările climatice.

Cercetarea a constatat că, în timp ce nivelul mării crește constant din cauza schimbărilor climatice, terenul se scufundă simultan, exacerbând riscurile de inundații și amenință infrastructura. Acest declin de la marginea oceanului depășește cu mult creșterea nivelului mării la nivel global, reprezentând o amenințare gravă pentru centrele urbane din zonă. Una dintre revelațiile surprinzătoare ale studiului este impactul asupra infrastructurii – drumurile, căile ferate și instalațiile critice, precum spitalele și aeroporturile, sunt din ce în ce mai vulnerabile. Potrivit estimărilor experților, peste 70% din anumite infrastructuri de acest tip se află pe terenuri în curs de scufundare.

„Am măsurat rate de tasare de 2 milimetri pe an, care afectează mai mult de 2 milioane de oameni și 800.000 de proprietăți de pe Coasta de Est. Știm într-o oarecare măsură că pământul se scufundă. Prin acest studiu, subliniem că scufundarea terenului nu este o amenințare intangibilă. Afectează pe toată lumea; poate fi gradual, dar efectele sunt reale”, avertizează co-autorul studiului, Manoochehr Shirzaei, profesor la Laboratorul de Observare și Inovare a Pământului al Virginia Tech.

Scăderea nu înseamnă doar un risc mai mare de inundații – poate duce la distorsiuni unghiulare, suprafața terenului se înclină, afectând integritatea structurală a clădirilor și a infrastructurii.

Implicațiile economice sunt semnificative. Inundațiile de coastă, exacerbate de subsidență, pot duce la pagube mari și pot perturba vieți. Orașe precum Norfolk și Baltimore se confruntă deja cu inundații frecvente, iar studiul prezice că acest lucru se va agrava. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *