◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Marile tendințe ale anului 2023 pe piața muncii

2022 a fost un an cu multe suișuri și coborâșuri pentru piața muncii. Experții estimează pentru 2023 aceeași „agitație”. Pe de o parte, la nivelul angajaților, vor continua solicitarea de promovări, creșterile de salarii sau căutarea de posturi cu venituri mai mari. În ceea ce privește angajatorii, activitățile de recrutare și reținere a angajaților vor ocupa un loc central. În combinație cu nevoia de inovare tehnologică suplimentară și necesitatea ca firmele să acorde prioritate bunăstării angajaților, 2023 se anunță un an plin de provocări… și oportunități.

 

Beneficii mai mari

Forța de muncă de astăzi dorește să se simtă atât apreciată, cât și compensată în mod adecvat pentru timpul, munca și efortul pe care le depun într-o companie. Lucrătorii se așteaptă ca angajatorii lor să ofere beneficii de sănătate mai accesibile, precum și să furnizeze instrumente și programe menite să le susțină bunăstarea financiară.

De asemenea, lucrătorii așteaptă oferte noi, cum ar fi acces la tratamente de fertilitate, asigurare pentru animale de companie, un fond de economii de urgență, asistență ipotecară sau chiar să fie plătiți în criptomonede.

Având în vedere criza continuă a talentelor de pe piața forței de muncă, nu este surprinzător faptul că mulți angajatori mari apelează la pachete de beneficii cuprinzătoare și generoase pentru a atrage și reține talentele de top.

 

Flexibilitate și echilibru cu viața personală

Conceptul de echilibru între viața profesională și viața profesională a fost mult timp un obiectiv pentru milioane de profesioniști. În 2023, mai mulți candidați vor căuta companii care promovează integrarea profesie-viață.

75% dintre lucrătorii la nivel global cred că munca la distanță este noua normalitate. Pur și simplu, beneficiile pentru viața lor (fără timp de navetă, de exemplu) depășesc cu mult aspectele negative, cum ar fi lipsa conexiunii cu colegii. Odată cu o recesiunea care amenință să crească și mai mult costul vieții, lucrătorii nu vor să cheltuiască bani în plus pe combustibil și pe lacurile lor de dimineață.

Cercetările și statisticile arată că aranjamentele de lucru la domiciliu, la distanță și hibride vor deveni standard în 2023.

De asemenea, ar putea fi anul ar putea fi anul în care ne luăm rămas bun de la săptămâna de lucru de cinci zile. Mai multe state testează săptămâna de lucru de patru zile, cu rezultate considerate positive pentru toate părțile implicate.

Companiile care oferă o săptămână de lucru de patru zile sau ore de lucru mai puține vor avea o șansă excelentă de a concura pentru prima alegere a celor mai buni angajați, chiar și împotriva companiilor cu pachete de compensare mai profitabile.

 

Fericirea angajaților

Bunăstarea este mai mult decât un cuvânt la modă în acest an. Riscul de epuizare, cunoscutul burnout, rămâne ridicat. Un studiu Korn Ferry a indicat că 89% dintre profesioniști spun că s-au confruntat cu fenomenul în ultimii doi ani, iar 80% că sunt mai epuizați acum decât la începutul pandemiei.

Angajatorii vor trebui să investească într-o serie de contramăsuri: o planificare îmbunătățită a forței de muncă, programe flexibile, instrumente și tehnici de „reîncărcare” a bateriilor. Companiile vor trebui, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea frecvenței lor de comunicare, să apeleze și să sprijine interesele sociale comune ale angajaților și să stabilească modalități prin care personalul se conecteze mai des, pentru a genera un sentiment de integrare și apartenență.

Potrivit Euronews, experții consideră că angajatorii care pot investi în mod proactiv într-o serie de programe de wellness pentru a se potrivi nevoilor diferite vor culege recompensele pe termen lung ale unei forțe de muncă mai fericite, mai sănătoase și mai implicate. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *