◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Numărul locurilor de muncă în jurnalism va continua să scadă și în următoii ani

Industria ziarelor se confruntă cu perturbări continue, iar numărul locurilor de muncă în jurnalism va continua să scadă în următorul deceniu. Mai mult de o treime din locurile de muncă în jurnalism vor fi pierdute între 2002 și 2031, potrivit unui raport al Centrului Universității Georgetown pentru Educație și Forța de Muncă, intitulat „Stop the Presses: Journalism Employment and the Economic Value of 850 Journalism and Communication Programs”, care explorează transformarea profesiei și clasifică programele de jurnalism și comunicare de la 850 de instituții în funcție de remunerația pentru absolvenții de pe piața muncii.

Pierderile estimate de locuri de muncă pentru jurnaliști sunt rezultatul deceniilor de declin, în principal din cauza reducerii și închiderii ziarelor. Din anii 1980, ocuparea medie a editorilor de ziare a scăzut cu 63%. În ultimele decenii, prin contrast, ocuparea medie a forței de muncă a crescut de peste șase ori în publicarea pe internet, radiodifuziunea și portalurile de căutare web și cu aproape 9% în radiodifuziune (cu excepția internetului). Cu toate acestea, aceste câștiguri nu au fost suficiente pentru a compensa pierderile de locuri de muncă la ziare.

Profilul mediu al jurnaliştilor se schimbă de asemenea. Editorii și analiștii de știri, reporterii și corespondenții angajați la ziare sunt mai educați decât în trecut, 90% sau mai mulți deținând o diplomă de licență. Jurnaliştii sunt acum mai probabil să fie reporteri decât editori: în anii 2010 erau trei reporteri pentru fiecare doi editori, comparativ cu doi editori pentru fiecare reporter în anii 1980. „Democrația noastră se bazează pe o presă liberă și robustă, dar acest lucru este în pericol pe măsură ce industria ziarelor se contractă. Recentele concedieri ridică urgența acestei probleme”, a spus autorul principal al raportului, Anthony P. Carnevale.

Specializările în jurnalism reprezintă mai puțin de 1% din diplomele de licență sau de master acordate în fiecare an în SUA. În 2020, doar 12.000 de diplome de licență și 1.400 de diplome de master au fost acordate în jurnalism, reprezentând cu 25% și, respectiv, cu 30% mai puțini absolvenți decât la apogeul domeniului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *