◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Festivalului „Hoinar 2022”. Pianista Joanna MacGregor, pentru prima dată în fața publicului din România

O nouă ediţie a Festivalului „Hoinar 2022” are loc între 12 şi 20 decembrie în Capitală şi o aduce în premieră la Ateneul Român pe Joanna MacGregor    o pianistă-fenomen a culturii internaţionale actuale, care a urcat pe scenele din peste de 80 de ţări şi este deopotrivă şefa de catedră a prestigioasei Academii Regale de Muzică din Londra. Festivalul continuă şi la această ediţie componenta educativă, Hoinar Academy aducând tinerilor pianişti români o întâlnire de mentorat cu celebra pianistă.

Pianista britanică Joanna MacGregor, decorată de Regina Elisabeta a II-a și considerată un adevărat fenomen care stârneşte atât admiraţia publicului nou, prin interpretările sale originale, cât şi pe cea a publicului tradiţional, prin rigoarea şi calitatea interpretativă, urcă pe scena Ateneului Român, alături de pianistul de origine română Florian Mitrea – prezent pe scene reputate la nivel mondial şi laureat a peste zece concursuri internaţionale, şi fondatorul Festivalului Hoinar – într-un recital extraordinar programat duminică, 18 decembrie, de la ora 19.00 în cadrul acestei ediţii a Festivalului. Intitulat Bridges and echoes – Poduri şi ecouri, recitalul aduce publicului un program unic şi extrem de spectaculos pentru două piane, creând punți între Wagner și Nina Simone şi regăsind ecouri între Ligeti și Chopin. „Recitalul promite o incredibilă călătorie cathartică, de la prăfuitele ulițe ale satului est-european la străzile Americii segregate din secolul al-XX-lea, având ca liant muzica – clasică, de jazz și de inspirație folclorică. Cu lucrări care trec de la Liszt, la Bartok şi Chopin, la piese româneşti semnate de Paul Constantinescu şi Sigismund Toduţă” detaliază Florian Mitrea.

Mai multe evenimente unice fac parte din programul acestei ediţii a Festivalului „Hoinar”.  Pe 13 decembrie, un tânăr pianist de numai 12 ani susţine un recital extraordinar în Sala Studio a Ateneului Român, de la ora 19.00. Pianistul Luca Newman studiază cu bursă la celebra Școala Purcell pentru tineri muzicieni din Londra și are deja recunoaștere internațională la două concursuri internaționale la Bruxelles și Orbetello, în Italia. Recitalul se înscrie în seria Young Pianist Recitals din cadrul Festivalului, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu” şi pune în lumina reflectorului tinerii pianişti de pe băncile şcolilor, artişti participanţi la cursurile de măiestrie Hoinar – Hoinar Academy.

Pe scena de la Unteatru va urca actriţa şi soprana Sarah Gabriel, care revine în Festivalul „Hoinar” cu un spectacol de musical – Dorothy Parker pleacă în voiaj! Scenariul original semnat de Sarah însăși și de unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Richard Williams – care și-a început cariera la cunoscutul Teatru Național din Londra – istorisește viața tumultuoasă a legendarei jurnaliste americane, pe muzică de jazz și arii de musical de George Gershwin, Kurt Weill și Harold Arlen, cu acompaniament live la pian. Evenimentul este programat pentru vineri, 16 decembrie, de la ora 20 pe scena Unteatru (Strada Sfinții Apostoli 44).

Festivalul „Hoinar” 2022 propune publicului şi un eveniment gratuit, cu intrare liberă. „Poveste de decembrie” are loc la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu pe 14 decembrie, de la ora 19.00. Pianiştii Daria Tudor şi Florian Mitrea vor interpreta lucrări pentru pian la patru mâini cu tematică de sărbători: în program, muzica baletelor lui Ceaikovski (în aranjamentele unui foarte tânăr Rahmaninov), Johann Strauss și muzică de Crăciun.

Componenta educativă a Festivalului Hoinar Academy propune pianiștilor de la Colegiul Național de Muzică George Enescu un stagiu de mentorat condus de Joanna MacGregor, la care vor contribui toți artiștii invitați în festival – cursuri de măiestrie pianistică și consultanță profesională, într-un cadru contemporan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *