◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

„BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!”, la ARCUB București. Un nou triumf al acestui spectacol

Moș Nicolae a făcut anul acesta un cadou deosebit iubitorilor de teatru. În data de 7 decembrie, la ARCUB, Sala Mare, s-a jucat spectacolul multimedia „BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!”, de /cu Claudia Motea, în regia vizionarei Beatrice Rancea.

Pe parcursul desfășurării spectacolului am fost introduși în atelierul din Montparnasse al  marelui și inegalabilului Constantin Brâncuși – Sfântul din Montparnasse –  am fost parte din viața acestuia privită prin ochii plini de iubire nemărginită ale celor nouă femei celebre și rafinate care i-au trecut pragul atelierului său si l-au inspirat: Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Baroneasa Renee Irana Frachon, Milița Petrașcu si Cella Delavrancea. Printre operele inspirate de acestea amintim: Domnișoara Pogany, Eileen Lane,  Madame L.R., Baronesa R.F., Muza Adormită, Prințesa X.               

Toate cele nouă personaje feminine și-au spus povestea de dragoste în interpretarea talentatei actrițe româno-canadiene Claudia Motea, care a reușit să ne transmită emoțiile simțite și înflăcărate trăite de aceste femei, făcându-ne martorii poveștilor lor de iubire.

Femeile din viața genialului sculptor, atât de diferite și totuși atât de îndrăgostite, au prins viață prin talentul extraordinar și dăruirea artistică a îndrăgitei actrițe amintite mai sus.

Publicul, care a umplut sala până la refuz, a trăit și l-a iubit împreună cu cele nouă femei pe sculptorul nostru nepereche, iar actrița a reușit cu brio să ne țină cu sufletul la gură în așteptarea depănării poveștilor de viață.

Pentru prestația artistică din acest spectacol, extraordinara, „pasăre măiastră” a scenei Claudia Motea a fost premiată anul acesta la Festivalul Național al Melodramei Independente din Brașov cu Premiul pentru cea mai bună actriță.

Gândurile marelui Constantin Brâncuși au ajuns la noi prin vocea caldă si penetrantă a actorului Marius Bodochi, director artistic al Teatrului Național București și au fost acompaniate la pian de remarcabila pianistă Mădălina Ene.

Piesa „BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!” este o adaptarea după cartea cu același nume scrisă de Claudia Motea, carte publicată de Editura Creator/ Libris și tradusă deja în zece limbi de circulație internațională.

Parteneri de onoare ai acestui spectacol au fost: International Artiscan, Asociatia Culturală Libris Brașov/Editura Creator, Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

La finalul spectacolului, protagonista Claudia Motea mi-a acordat un scurt interviu:

         Dincolo de interpretarea excepțională a celor nouă personaje, cred că a fost un effort fizic 1xtraordinary prin trecerea rapidă de la un personaj la altul, versatilitatea acestora a fost uimitoare… Felicitări multe, doamna Motea!… Cum vă simțiți acum, după terminarea spectacolului, când publicul v-a aclamat și v-a aplaudat, în picioare, minute în șir?

         A fost o mare bucurie pentru mine să joc spectacolul la ARCUB, în primul rând. Apoi, încă simt emoția jocului scenic apreciat atât de mult de publicul care n-a mai încăput în sală. Spectacolul a fost sold out cu câteva zile înainte de reprezentație, lucru ce nu mai este o surpriză, pentru că mereu biletele sunt epuizate la acest spectacol.  Port în suflet multă recunoștință și iubire pentru toți cei implicați în acest proiect, începând cu Beatrice Rancea, regizoarea spectacolului până la oamenii care au promovat neîncetat acest eveniment… Da, în acest moment simt în suflet, victorie și iubire… Un răspuns binemeritat pentru tot ceea ce am dăruit și dăruiesc continuu…

         A fost greu să interpretați aceste roluri într-un singur spectacol?

         Este un spectacol provocator și trebuie să ai o anume nebunie pentru a juca și susține un astfel de one woman show, DAR, când dorești mult performanță artistică, te arunci cu totul… Într-un fel, scriind și textul, am cam știut despre complexitatea și nebunia fiecărui personaj… Și  aș dori să răspund și  cu acest citat Brâncușian: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Este greu de a te pune în starea de a le face…”.

         Când vă vom mai revedea pe scenă și unde?

         Mai întâi, urmează un turneu național, începând cu Timișoara, apoi Sibiu… Suntem în discuții pentru un turneu în Franța, Elveția și Belgia. La anul, sperăm din tot sufletul să fie jucat constant în București… Ar fi și păcat, văzând mai ales succesul repetat al acestui spectacol. Să ne înălțăm prin gânduri bune, pentru că arta învinge mereu!

 

Mariana-Daniela Bădescu/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *