◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Occidentul încearcă să coaguleze o viitoare „guvernanță” a internetului

O inițiativă a Statelor Unite, de a prezenta o propunere privind viitoarea guvernare a internetului, este considerată încă prea vag definită pentru Comisia Europeană, scrie Euractiv, citând un document intern al Comisiei.

Washingtonul a invitat Uniunea Europeană, alături de Franța, Germania, Japonia, Canada, Marea Britanie și Australia, să participe la crearea Alianței pentru Viitorul Internetului, cu scopul de a dezvolta o viziune comună pentru viitorul internetului, conform e-mailului intern al Direcției Generale pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie a Comisiei. Cu toate acestea, comunicarea internă notează că funcționarea Alianței „nu este încă clară”, în special în ceea ce privește modul în care ar funcționa inițiativa, modul în care participanții s-ar asigura că principiile sunt respectate și în care noi părți s-ar putea alătura.

E-mailul notează că abordarea administrației americane pare să se fi îndreptat către un set de reguli generale, definind în special ce comportament ar trebui să evite semnatarii. Propunerea urmează să fie lansată în timpul Summit-ului pentru Democrație, un eveniment virtual găzduit de administrația Biden în 9 și 10 decembrie.

Mai mult, documentul subliniază necesitatea reevaluării viziunii internetului, care a fost stabilită în urmă cu mai bine de două decenii, evidențiind evoluții recente, cum ar fi concentrarea pieței online, amenințările cibernetice în creștere și răspândirea dezinformării.

Guvernarea globală a internetului este descentralizată și se bazează pe cooperarea mai multor părți interesate, dar aspectele cheie ale acestei arhitecturi se află încă în Statele Unite. În special, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) și Internet Assigned Numbers Authority (IANA) au fost fondate de Guvernul SUA și sunt sub controlul lor direct. De asemenea, din cele 13 servere-rădăcină care există, șapte se află în Statele Unite.

Faptul că o parte critică a resurselor de internet este dominată de americani sau se află sub jurisdicție americană îi conferă Washingtonului puterea implicită, de exemplu, în definirea modului în care este organizat traficul online ca alocarea numelor de domenii și adreselor IP.

Guvernarea internetului centrată pe SUA a stârnit critici din partea altor actori politici, inclusiv din partea Comisiei Europene, în urma dezvăluirilor NSA din 2014. O astfel de reformă a făcut obiectul discuțiilor cu mai multe părți interesate, în contextul Forumului pentru guvernanța internetului (IGF), dar cu puține rezultate practice până în prezent. .

„Ar trebui guvernanța internetului să fie democratizată? Da. Sunt condițiile care permit democratizarea de încredere? Nu cred”, susține Sonia Jorge, director executiv al World Wide Web Foundation, care adugă că guvernarea internetului ar trebui să fie deschisă doar țărilor democratice „în care încrederea și siguranța sunt respectate”.

(R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *