◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Turneul Campionilor / 15 lucruri de știut despre „Super 8-ul” care încheie sezonul ATP

Turneul Campionilor debutează duminică, 10 noiembrie, având un tablou de vis la simplu și o grupă de foc la dublu, în care fanii români îl vor putea urmări și pe Horia Tecău. Deținătorul trofeului este germanul Alexander Zverev, cel care îl va înfrunta la debutul din 2019 pe liderul mondial, Rafael Nadal.

ProSport vă prezintă 15 repere ale „Super 8”-ului care se mai dispută, până în 2020, la Londra.

1. Turneul Campionilor programează în acest an ediția cu numărul 50. Prima întrecere, din 1970, s-a jucat la Tokyo și a fost câștigată de Stan Smith. Proba de dublu a lipsit însă din program între 1971 și 1974.

2. Roger Federer a câștigat cele mai multe titluri la Turneul Campionilor – șase. Elvețianul nu s-a mai impus însă din 2011. Novak Djokovic, locul doi all-time cu 5 trofee, la fel ca Ivan Ledl și Pete Sampras, deține și el un record, cu patru titluri consecutive, între 2012 și 2015. Ilie Năstase a fost primul suveran al Turneului Campionilor. Românul a jucat, începând cu 1971, cinci finale consecutive, câștigând patru trofee (trei consecutive). În afară de Djokovic și Năstase, doar Ivan Lendl mai are trei trofee consecutive la ATP Finals.

3. Începând cu 2008, s-a adoptat definitiv sistemul de joc „cel mai bun din trei seturi”, în loc de „cel mai bun din cinci seturi”.

4. Turneul Campionilor, sub Turneul Campioanelor. ATP oferă premii totale cu cinci milioane de dolari mai mici decât WTA-ul, în ciuda faptului că, spre deosebire de Grand Slam-uri, aici este o similitudine perfectă între sistemul de joc de la feminin și masculin. Dacă la feminin premiul pentru campioană s-a ridicat la 4,42 milioane, la masculin premiul este de sub trei milioane de dolari și sub premiile de la Grand Slam-uri. Și din punct de vedere al punctelor, există o diferență: o înfrângere în grupe le aducea puncte jucătoarelor la Shenzhen, însă nu și băieților.

5. Sistemul de punctare este simplu la Turneul Campionilor, cumulativ: câte 200 de puncte victoria în grupe, 400 de puncte pentru câștigarea semifinalei și 500 de puncte pentru titlu. Campionul neînvins ar urma să primească 1500 de puncte, cu 500 puncte sub o victorie în Grand Slam-uri și cu 500 puncte în plus față de o victorie într-un turneu Masters 1000.

6. Roger Federer, Boris Becker, John McEnroe și polonezul Wojtek Fibak sunt cei patru jucători care au câștigat set cu 6-0 în finală la Turneul Campionilor. Federer a reușit acest lucru de două ori, în 2006 – cu James Blake și în 2003 în fața lui Andre Agassi. Boris Becker reușea același lucru în finala câștigată cu 3-0 în 1995 în fața lui Michael Chang. La fel făcea și McEnroe, în 1984, în fața lui Lendl. Finala din 1976 a fost una memorabilă: Wojtek Fibak l-a condus cu 1-0 și 2-1 la seturi pe Manuel Orantes, după ce câștigase cu 6-0 setul trei, însă ibericul s-a impus în cinci seturi.

7. Turneul a înregistrat un record în 2014, atunci când Roger Federer i-a oferit trofeul lui Djokovic „la masa verde”. Elvețianul a renunțat la disputarea finalei din cauza unei accidentări la spate.

9. O2 Arena are o capacitate de 20.000 de locuri. Suprafața de joc oficială este ‘hard’.

Turneul Campionilor. Ce vedem în 2019

10. Ediția 2019 va decide numărul unu mondial la final de an. La startul întrecerii, Nadal are un avans de 640 puncte în fața lui Novak Djokovic.

11. Turneul Campionilor este singurul titlu important care îi lipsește din palmares lui Rafael Nadal. Ibericul a acuzat de multe ori probleme fizice la final de sezon, bifând doar opt prezențe la ATP Finals, deși acum este la o a 15-a calificare consecutivă.

12. Pentru al patrulea an consecutiv, opt țări își trimit câte un reprezentant la ATP Finals. Sunt reprezentate: Spania, Serbia, Elveția, Rusia, Austria, Grecia, Germania și Italia.

13La 38 de ani, Roger Federer este decanul de vârstă al „Lotului pentru Londra”. El are și cele mai multe meciuri câștigate la Turneul Campionilor – 57.

14. Toți cei șase jucători pe care Rafael Nadal i-a înfruntat în semifinale sau finale de Grand Slam în 2019 s-au calificat la Turneul Campionilor. Sascha Zverev este singurul jucător cu care Nadal nu a jucat pe tabloul final de patru în Slam-uri în sezon.

15. Aceasta va fi prima ediție după zece ani în care jumătate dintre sportivii calificați la Turneul Campionilor au maxim 23 de ani împliniți. Tsitsipas (21 ani), Zverev (22 ani), Medvedev și Berrettini (23 ani) reprezintă asaltul tinerei generații. 2009 a fost ultimul an în care la ATP Finals au participat patru jucător de sub 24 de ani: Del Potro (21 ani), Murray și Djokovic (22 ani), Nadal (23 ani).

prosport.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *