◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

„Toamnă Româno – Italiană”, ediția a IV-a,  la final

Vineri, 1 noiembrie 2019, în Salonul lui „Conu Mihalache” de la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași, s-a încheiat ediția a IV-a a proiectului „Toamnă Româno–Italiană”, în prezența Excelenței Sale Enrico Novella – Consulul Onorific al Republicii Italiene la Iași, care  mulțumind pentru invitație a precizat: „Este important acest schimb cultural, cu atât mai mult cu cât el este legat de poezie.(…) Atunci când cineva ne citește o poezie, o interpretează, ascultătorii o percep în baza mișcărilor, a expresiilor. Dacă, însă, o citim noi, este cu totul altceva. O simțim, o trăim, corpul nostru se mută în poezie și înțelegem mai bine ceea ce a scris poetul, ce anume a dorit să transmită, în ce stare se afla.(…) Consider că un astfel de schimb cultural trebuie continuat. (…) Trebuie să continuăm să creștem, să cunoaștem alte culturi, să le trăim, dar să ne păstrăm întotdeauna identitatea proprie!″

 În cadrul acestei minunate întâmplări culturale, care a debutat cu cuvântul de bun venit al doamnei Mihaela Tudose, amfitrionul evenimentului,  s-a lansat antologia de poezie bilingvă, româno-italiană, „Acorduri lirice româneşti/ Accordi lirici rumeni”, antologie al cărei coordonator este Marioara Vișan, alături de un colectiv de redactare compus din Rodi Vinau, Petronela Angheluță și Rodica Rodean. Volumul  a fost prezentat de către Conf. Univ. Dr. Gabriela Dima, de la Catedra de Limbă Italiană a Unversității  „Al.I.Cuza” Iași, care precizează că: „în volum sunt  prezenți autori care trăiesc, de mai mult sau de mai puțin timp, în străinătate, dar care dovedesc un incredibil atașament față de valorile limbii române, față de valorile culturii românești. Dacă veți parcurge volumul, veți observa ecouri din Lucian Blaga, Tudor Arghezi (…), dar, mai degrabă, se simte influența religiei românești (…). Există în volum numeroase metafore biblice care trimit la ceva profund, specific sufletului românesc, care se păstrează atunci când plecăm din țară”.

            Actrița Ina Paladi a lecturat din antologia de poezie, împreună cu doamna Lidia Stan, singura participantă la Iaşi dintre cei cuprinşi în antologie,  care a venit special din Italia pentru acest eveniment.

           Manifestarea a culminat cu o interpretare de excepție a sopranei Cristina Simionescu, de la Opera Română din Iași,  acompaniată la pian de Cezara Petrescu, care a încântat auditoriul cu arii din opere și operete ale unor compozitori italeni (Giacomo Puccini, Stanislao Gastaldon, Enrico Mezzetti, Vincenzo di Chiara, Giuseppe Verdi).

             Rodica Rodean, președinta Asociației „Universul Prieteniei” Iași, a acordat Excelenței Sale  Enrico Novella – Consulul Onorific al Republicii Italiene la Iași, o Diplomă de excelență, cu gratitudine pentru promovarea și răspândirea culturii italiene în Municipiul Iași, prin organizarea de evenimente culturale și cursuri de limba italiană.

           Proiectul „Toamnă Româno – Italiană” a fost conceput ca un duplex cultural,  debutând la Iași în anul 2016, continuând, în același an, la Torino și Ivrea, sub directa coordonare a poetei Marioara Vișan.

           În anii următori, evenimentele au continuat la Iași și la Milano, în 2017, la Roma în 2018, la Torino și Roma, în 2019. Evenimentele de la Torino și Roma, din luna octombrie 2019, au avut în program, alături de prezentarea antologiei de poezie „Acorduri lirice româneşti/ Accordi lirici rumeni”, și prezentarea volumului de poezie bilingv româno-italian, „Diamante”, autor Marioara Vișan, cu o prefață semnată de scriitorul Daniel Corbu și a volumului de interviuri,  „Taifas… cu prietenii”, autor Rodica Rodean, având ca temă – prietenia,  prefațat de scriitorul Mircea Radu Iacoban.

         De precizat este faptul că, de organizarea evenimentelor de la Torino, Ivrea și Roma, s-a ocupat scriitoarea Marioara Vișan, cu sprijinul soțului său, Franco Lodi, care a susținut financiar o parte din proiect.

Rodica Rodean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *