◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Scumpire „dramatică” (estimată) a unor alimente de bază

Unele alimente de bază s-ar putea scumpi dramatic până în anul 2030, potrivit unei cercetări realizate de o platformă de cumpărături online în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Printre acestea se numără uleiul de măsline și fasolea.

Pandemia, creșterea ratelor dobânzilor și conflictele geopolitice au dus la scumpirea dramatică a multor alimente de bază din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, inclusiv a uleiului de măsline, a fasolei și a zahărului alb granulat. Un nou studiu a subliniat unde ar putea ajunge prețurile în următorii câțiva ani.

Potrivit cercetării realizate de platforma de cumpărături online BravoVoucher, până în anul 2030, uleiul de măsline ar urma să fie unul dintre cele mai afectate produse. Prețul său a crescut cu 113,8% între anii 2019 și 2024, la 8,04 lire sterline până în martie 2024, potrivit euronews.com.

Acum, BravoVoucher estimează că, dacă inflația nu încetinește, prețul uleiului de măsline ar putea crește până la aproximativ 17,19 lire sterline până în 2030.

Cu toate acestea, dacă inflația reușește să scadă la 2% până la sfârșitul deceniului, prețurile uleiului de măsline ar putea crește într-un ritm relativ mai blând, atingând aproape 9,05 lire sterline până în 2030, potrivit radioromania.ro.

Prețurile uleiului de măsline sunt încă puternic afectate de războiul Israel-Hamas, mai ales din cauza atacurilor Houthi din Marea Roșie asupra navelor de containere și de marfă, care au provocat perturbări semnificative ale rutelor de aprovizionare cu petrol și ale stocurilor în Regatul Unit, precum și restul lumii.

Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Turcia, Maroc și Tunisia sunt unii dintre cei mai mari producători de ulei de măsline din lume. Cu toate acestea, creșterea temperaturilor în Europa, mai ales în sudul Europei, care a dus la secetă, precipitații slabe și o iarnă 2023-2024 mai caldă decât se preconiza, au contribuit la recoltele slabe de măsline din ultima perioadă. Acest lucru a contribuit în mare măsură la menținerea prețurilor la uleiul de măsline la un nivel constant ridicat.

 

Fasolea și zahărul, printre alimentele vizate de scumpiri

Prețurile fasolei coapte au crescut, de asemenea, cu 70,5% între 2019 și 2024, până la 1,04 lire sterline pe cutie de 400-425 de grame. Cu toate acestea, s-ar putea să urmeze scumpiri și mai mari, mâncarea preferată pentru micul dejun putând crește la aproximativ 1,17 lire sterline până în 2030, și asta dacă planurile de reducere a inflației merg bine. În caz contrar, consumatorii ar putea fi nevoiți să scoată din buzunar aproximativ 1,77 lire sterline pe cutie.

Prețurile pentru aceste produse au crescut mai ales în ultimii doi ani, din cauza producătorilor precum Heinz, care au majorat prețurile pentru a crește profitabilitatea unității, într-o mișcare pe care unii critici au denunțat-o ca alimentând „greedflation”. Asemănătoare contracției inflației, „greedflation” apare atunci când corporațiile sau întreprinderile mențin intenționat prețurile produselor la un nivel ridicat, chiar și într-un scenariu de cost al vieții sau inflație ridicată, pentru a maximiza profiturile.

Un alt ingredient-cheie, zahărul alb granulat, ar putea deveni, de asemenea, mult mai scump, prețurile ajungând deja la 1,19 lire sterline pe kilograme în martie 2024, o creștere de 67,6%. Până în 2030, dacă inflația din Regatul Unit va scădea la 2%, zahărul alb granulat ar putea înregistra o ușoară creștere la aproximativ 1,34 lire sterline, însă, în caz contrar, un kilogram ar putea costa 1,99 lire sterline până atunci.

Prețurile la zahăr au înregistrat creșteri în ultima perioadă, în special din cauza faptului că producătorii se confruntă cu facturi mai mari la energie, producția de trestie de zahăr, în special pentru produse precum etanolul, zahărul și melasa, fiind un proces deosebit de energointensiv.

În plus, costurile mai ridicate ale îngrășămintelor și recoltele slabe din principalele țări producătoare de zahăr, cum ar fi India, din cauza secetelor și a precipitațiilor nesezonale, au pus presiune asupra prețurilor.

Acest lucru a avut un impact și asupra altor produse, cum ar fi biscuiții, ciocolata și alte dulciuri, pentru care zahărul și produsele zaharoase sunt o componentă cheie.

 

Scumpiri la carne de pui și lapte praf

Printre produsele care s-ar putea scumpi s-ar putea număra și puiul întreg proaspăt și refrigerat. Prețul ar putea urca la 5,31 lire sterline pe kilogram, dacă inflația rămâne la nivelul actual. În caz contrar, un kilogram ar putea costa 4,31 lire sterline.

De asemenea, este posibil ca părinții să fie nevoiți să pună mai mult deoparte pentru laptele praf pentru copii, un pachet urmând să aibă un preț cuprins între 13,44 și 14,97 lire sterline până la sfârșitul deceniului.

Cercetarea mai arată că sunt posibile scumpiri și la apa minerală, care până în 2030 ar putea costa aproximativ 1,74 lire sterline pe sticlă. Într-un scenariu ceva mai optimist privind inflația, prețurile s-ar putea apropia de 1,17 lire sterline, o ușoară creștere față de 1,04 lire sterline pe sticlă în 2024. Apa minerală a înregistrat deja o creștere a prețurilor de 67,7% în ultimii cinci ani.

Prețurile apei îmbuteliate au crescut în ultima vreme din cauza creșterii prețurilor la petrol și produse chimice. Acest lucru se datorează faptului că instalațiile de tratare a apei necesită cantități semnificative de combustibil și produse chimice, cum ar fi cărbune activ, sulfat de aluminiu și amoniac, printre altele, pentru a procesa apa.

Cu toate acestea, rolul combustibilului în producția de apă îmbuteliată nu se limitează doar la activitățile principale de tratare a apei. O cantitate semnificativă de petrol este necesară și pentru producerea sticlelor de plastic. Din cauza creșterii prețurilor la benzină și motorină, au crescut și costurile de transport, ceea ce a dus la transferarea tuturor acestor costuri către consumatori.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *