◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Moneda euro digitală,
în faza pregătitoare

Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la faza pregătitoare a monedei euro digitale. pentru a o face cât mai aproape posibil de numerar în ceea ce privește confidențialitatea, siguranța și accesibilitatea.

În octombrie 2021, BCE a lansat o fază de studiu privind posibilitatea emiterii propriei monede digitale a băncii centrale (CBDC), euro digital, pentru a oferi o formă suplimentară de monedă publică în zona euro. Potrivit Euronews, în iunie 2023, Comisia Europeană a propus cadrul legal care ar putea deschide calea pentru ca BCE să transforme proiectul euro digital în realitate – iar acum rămâne la latitudinea co-legislatorilor să-l finalizeze.

Un euro digital ar fi bani publici emiși de o bancă centrală (CBDC) – spre deosebire de depozitele bancare sau monede tip crypto, nu ar exista riscuri financiare asociate acestuia. „Oportunitatea pe care o vedem este că este o formă electronică de monedă accesibilă universală și sigură, în special pentru cei aflati la marginea economiei”, a declarat Vicky van Eyck, director executiv la organizația societății civile Positive Money.

BCE și-a imaginat un euro digital pentru oameni și întreprinderi, care ar putea fi folosit gratuit oriunde în zona euro (format din 20 din cele 27 de state membre). Ar fi mai mult un echivalent electronic al numerarului decât un activ cripto popular precum bitcoin și în niciun caz nu ar trebui să fie văzut ca începutul sfârșitului plăților în numerar. „Euro digital nu ar trebui privit ca un înlocuitor, ci mai degrabă ca o completare a acestor forme de bani existente, asigurându-ne că nu subminează încrederea și stabilitatea pe care le oferă”, afirmă europarlamentarul Markus Ferber.

De exemplu, dacă un consumator dorește să cumpere alimente, primul pas ar fi să înființeze un portofel digital în euro, printr-o bancă sau oficiu poștal. Portofelul ar trebui apoi să fie reîncărcat printr-un cont bancar sau prin depunere în numerar. Odată încărcat, acesta ar putea fi folosit pentru a efectua plăți instantanee, atât online, cât și în magazine fizice, prin intermediul unui telefon sau al unui card fizic – iar pentru cei cu conectivitate limitată (sau fără) ar exista o versiune offline a euro digital.

În așteptarea legislației finale, băncile europene au cerut o evaluare cuprinzătoare a impactului costurilor infrastructurii și implementării, precum și efectele potențiale ale monedei euro digitale asupra stabilității financiare și a modelelor actuale de afaceri bancare cu amănuntul. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *