◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Gigantul vânzărilor
online: Amazon

Intrarea în clubul exclusivit al companiilor cu valoare de peste 2.000 de miliarde dolari

Interesul în creştere pentru inteligenţa artificială (AI) a ajutat Amazon.com Inc să ajungă pentru prima dată la o capitalizare bursieră de peste 2.000 miliarde de dolari pe 26 iunie 2024, când acţiunile au urcat cu 3,9%, ajungând la închiderea şedinţei bursiere la 193,61 dolari, compania fiind acum membră a clubului select care a depăşit acest prag al capitalizării bursiere.

Pragul de 2.000 miliarde de dolari a fost depăşit de Alphabet Inc în aprilie 2024, în timp ce avansul acţiunilor companiilor din domeniul tehnologiei a ajutat Nvidia Corp, Microsoft Corp şi Apple Inc să ajungă la o capitalizare bursieră de peste 3.000 miliarde de dolari.

Titlurile Amazon sunt în creştere de când compania a publicat rezultatele financiare din primul trimestru al anului 2024, când divizia de cloud a anunţat cea mai solidă creştere a vânzărilor într-un an. Acţiunile au crescut în iunie 2024, recuperând pierderile din mai și au urcat la Bursa de la New York cu 27%: avansul vine după ce în 2023, compania a redus costurile şi a restructurat afacerea, pentru a profita de oportunităţile apărute în urma sporirii interesului pentru AI. În plus, afacerea Amazon Web Services şi-a accelerat creşterea, un motiv de optimism pentru investitori.

 

Lupta împotriva conținuturilor ilegale

Pentru a lupta împotriva conţinuturilor ilegale, în principal contrafaceri şi recenzii false, Amazon a luat măsuri împotriva a 15.774 de utilizatori în primul semestru 2023 şi a răspuns la 8.863 de solicitări venite de la autorităţile legale din statele membre UE. Din numărul total, 4.500 de solicitări au venit din Germania şi 2.200 din Spania şi doar 817 de la autorităţile franceze.

Distribuitorul american a indicat, de asemenea, că a întreprins 274 milioane de acţiuni de retragere de conţinut care contravine regulilor sale şi a primit 417.836 de semnalări.

Amazon a explicat că urmăreşte în special recenziile false şi a spus că a închis mai multe firme care plătesc internauţi pentru a publica recenzii false. De asemenea, grupul a luat măsuri împotriva a 1.841 de utilizatori pentru recenzii sau plângeri nefondate.

În 2022, grupul Amazon a identificat şi confiscat şase milioane de produse contrafăcute.

 

Poziția în Germania

La jumătatea lunii iunie 2024, Amazon a anunțat că va investi 17,8 miliarde de euro în Germania, pe măsură ce cererea pentru serviciile sale cloud şi bunurile de retail continuă să crească în cea mai mare economie a Europei.

Jumătate din suma anunțață, 8,8 miliarde de euro, va fi cheltuită până în 2026 pentru a extinde infrastructura cloud a unităţii sale de calcul Amazon Web Service (AWS), deoarece există un potenţial în creştere pentru tehnologiile bazate pe inteligenţa artificială (AI) în Europa.

Cancelarul german Olaf Scholz a lăudat investiţia care va crea peste 4.000 de locuri de muncă numai în 2024, cee ce subliniază atractivitatea Germaniei pentru investitori deși Berlinul se confruntă cu o recesiune economică declanşată de costurile ridicate ale energiei şi ratele dobânzilor, precum şi de investiţii insuficiente din cauza birocraţiei.

 

Poziția în Uniunea Europeană

Gigantul american al vânzărilor online Amazon are peste 181 de milioane de utilizatori frecvenţi în Uniunea Europeană, dintre care aproape 35 de milioane în Franţa, şi angajează peste 150.000 de persoane în blocul comunitar, a precizat Amazon pe 25 octombrie 2023 în primul său Raport de transparenţă (https://www.stiripesurse.ro/amazon-are-peste-180-de-milioane-de-utilizatori-activi-lunari-in-europa_3119739.html) : acest raport face parte din obligaţiile impuse marilor platforme digitale prin noul Regulament european cu privire la serviciile digitale, care a intrat în vigoare la finele lunii august 2023. Amazon a contestat statutul de mare platformă digitală, în ideea de a evita o parte din obligaţiile care îi revin, iar la finele lunii septembrie 2023 un tribunal i-a dat dreptate gigantului American.

În Europa, Germania este cea mai mare piaţă a Amazon, cu 60,4 de milioane de utilizatori activi lunari. Urmează Italia (38,1 de milioane de utilizatori activi lunari), Franţa (34,6 de milioane) şi Spania (25 de milioane). Grupul american are 250 de depozite şi centre logistice în UE.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *