◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Politica, „principala sursă de presiune directă asupra jurnaliştilor” din Albania

Jurnaliştii albanezi se luptă să facă față presiunilor politice și profesionale de multă vreme, iar situația continuă. Recent, prim-ministrul Edi Rama a atacat verbal doi reporteri, refuzând să răspundă la întrebările lor. În plus, le-a interzis accesul la conferinţele sale de presă, relatează BalkanInsight.
Erlis Cela, profesor la Universitatea Beder, din Tirana, susține că jurnaliştii se confruntă cu „presiuni duble” – din surse externe, cum ar fi politicienii, şi din surse interne, cum ar fi proprietarii şi managerii mass-media, care nu îi protejează de insultele şi ameninţările politicienilor: „Politica este principala sursă de presiune directă asupra jurnaliştilor. Suntem martori la șantaj, insulte și declarații denigratoare ale diverșilor politicieni la adresa jurnaliștilor”.
Cela a argumentat că jurnaliştii sunt supuşi presiuni din cadrul organizaţiilor lor de ştiri, deoarece proprietarii mass-media doresc să menţină relaţii bune cu guvernul şi prim-ministrul.
„Această structură de proprietate este sursa multor probleme cu care se confruntă mass-media astăzi. Atâta vreme cât presa face parte din marile grupuri de afaceri, ai căror proprietari profită de licitații publice și de bani publici și de relații netransparente cu politica, jurnaliștii vor continua să fie neprotejați”, adaugă Cela.
La rândul său, Ervin Goci, profesor de jurnalism la Universitatea din Tirana, a susținut că „în această relație dintre guvern și mass-media, jurnalistul nu are nicio greutate sau putere”. Iar Osman Stafa, jurnalist cu sediul la Tirana, afirmă că nu este treaba premierului să decidă dacă o întrebare este etică, serioasă sau corectă, ci să răspundă la întrebările puse: „Jurnaliştii sunt singuri în această bătălie. Responsabilitatea ne revine de a stabili un standard în jurnalism. Și în această situație, continui să insist că singura cale este ca jurnaliștii să fie independenți”, a spus el.
Când jurnalistul Kelvin Muka l-a întrebat pe ministrul de Externe Olta Xhacka despre un proiect de investiții strategice câștigat de soțul ei, premierul Rama a întrerupt conferința de presă, spunând că întrebarea nu este etică și i-a interzis jurnalistului să fie prezent la conferințe de presă până în octombrie.
Rețeaua globală pentru jurnaliști independenți, IPI, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la interdicție și deplina solidaritate cu membrii noștri și cu toți jurnaliștii care au protestat față de mișcarea premierului Rama de a interzice jurnalistului A2CNNNews Klevin Muka de la conferințe de presă”.(redacția UZPR)
Foto: BIRN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *